FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 13. veljače 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 13. veljače 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

HONG KONG - Bolnice u Hong Kongu u nedjelju su zbrinule 22 osobe, od kojih dvije u kritičnom stanju, nakon što su sudjelovale na maratonu gradskim ulicama, i to u vrijeme kada je zabilježena najgora zagađenost zraka u zadnjih nekoliko mjeseci, izvijestila je u ponedjeljak kineska vlada. Rekordnih 40 tisuća ljudi sudjelovalo je na nedjeljnom Standard Chartered Hong Kong maratonu, a mnogi od njih požalili su se na gusti smog koji je prekrio most Tsing Ma, ključni smjerokaz duž rute na utrci. Organizator maratona, Amatersko atletsko društvo iz Hong Konga, nije bio raspoložen za komentar, a nije potvrđeno ni da su se spomenuta dvojica trkača srušili zbog zagađenog zraka. Predsjednik gradske medicinske asocijacije Choi Kin izjavio je, naime, da razlozi njihova stanja vjerojatno leže u manjku kondicije, a ne toliko u lošoj kvaliteti zraka. Aktivisti za zaštitu okoliša za takvo stanje krive plinove koje ispuštaju vozila te brojne tvornice u južnoj Kini.

WASHINGTON - Američki potpredsjednik Dick Cheney slučajno je ranio jednog sedamdesetogodišnjeg lovca za vrijeme lova u Teksasu, izvijestile su u nedjelju američke tv-mreže pozivajući se na njegovu glasnogovornicu. Žrtva, 78-godišnji kolega u lovu, ranjen je sačmaricom za vrijeme lova na prepelice, navele su tv-mreže. Ozljede Harryja Whittingtina nisu teške i liječnici bolnice grada Corpus Christi su njegovo stanje ocijenili dobrim. Lokalna policija je pokrenula istragu o događaju.

SOLUN - Arheolozi su u sjevernoj Grčkoj pronašli monumentalnu helenističku grobnicu za koju se pretpostavlja da je najveća dosad pronađena na području Grčke iz tog razdoblja. Grobnica se nalazi u blizini Pelle, nekadašnje prijestolnice antičke Makedonije i mjesta rođenja Aleksandra Velikog. Grobnica ima osam komora, isklesana je u stijenama, do nje vodi 16 m dug put, a nastala je u helenističkom razdoblju, između 4. i 2. stoljeća p.n.e. Slučajno ju je pronašao seljak dok je okapao polje uz istočni rub starog groblja u Pelli, oko 600 km sjeverno od Atene. Otkriće će svjetskoj znanstvenoj javnosti bit će predstavljeno na Arheološkoj konferenciji u Solunu od 16. do 19. veljače.

ŠANGAJ - Šangajski zoološki vrt prikuplja kosti tigrova uginulih od starosti, te ih sprema u boce s destiliranim alkoholom, prodajući ih kao sredstvo za ublažavanje boli kod artroze i raznih reumatskih bolesti, objavio je list Beijing News. Boca posebnog medicinskog vina stoji između 19 i 25 dolara. Tigrove kosti već se dugo koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, no u posljednjih nekoliko desetljeća pomalo se prestaje sa spomenutom praksom s obzirom na činjenicu da su razne vrste tigrova postale ugrožena životinjska vrsta.

LA PAZ - Bolivijski ministar vanjskih poslova kaže da je lišće koke, sirovine za kokain, toliko hranjivo da ga treba davati školskoj djeci za užinu. "Koka ima više kalcija nego mlijeko. Morala bi postati dio školske užine", prenosi list La Razon riječi ministra Davida Choquehuance. Nova ljevičarska vlada Eva Moralesa, prvoga domorodačkoga predsjednika te zemlje, već je najavila poticanje legalne upotrebe koke, biljke iz koje se dobiva kokain. Tu biljku poštuju sve andske kulture i često je žvaču i od nje kuhaju čaj. Jedan list koke od 100 grama ima 18,9 kalorija, 45,8 miligrama željeza i 1540 miligrama kalcija, a sadržava i vitamine A, B1, B2, C i E, što je više nego većina orašastoga voća, poznato je iz istraživanja koju je 1975. provela skupina profesora s Harvarda.

ATENA - Grupa grčkih lopova u četvrtak je ušla u jednu banku na njezina glavna vrata - automobilom, pokupila novac i odvezla se iz banke, ostavivši za sobom zaprepašteno osoblje i klijente, izvijestila je u subotu policija. "Lopovi su u banku Piraeus ušli ukradenim Fiatom, zatim su dvojica izašla iz automobila, uperila puške u prisutne, "pobrali" su novce i mirno se odvezli iz banke", opisao je jedan policajac. U pljački nitko nije nastradao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙