FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 4. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izvijestilo je u subotu da nema stradalih državljana RH u nesreći egipatskog trajekta koji se u petak zapalio i potonuo u Crvenom moru. "Potvrđeno je iz hrvatskog veleposlanstva u Kairu da nema stradalih hrvatskih državljana", rekla je u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornica ministarstva Ivana Crnić. Malo je nade u subotu ostalo za spas 800 nestalih putnika s egipatskog trajekta. Spasioci su izvukli 389 preživjelih i najmanje 185 tijela iz vode i čamaca za spašavanje u blizini mjesta potonuća trajekta Al Salam 98, objavila je egipatska državna agencija MENA.

BEČ - Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izglasalo je u subotu rezoluciju da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a zbog sumnje da pokušava razviti nuklearno oružje, izjavio je britanski veleposlanik pri IAEA Peter Jenkins. Iran je zaprijetio da će na takav potez, kojeg su inicirale Sjedinjene Države, članice EU-a, Rusija i Kina, odgovoriti protjerivanjem UN-ovih inspektora iz svojih nuklearnih postrojenja i napuštanjem pregovora o kompromisnom prijedlogu o zajedničkom obogaćivanju urana na ruskom teritoriju. Vijeće guvernera IAEA čini 35 članica. Njih 27 glasalo je za prijavu Irana, pet ih je bilo suzdržano, a protiv rezolucije glasala su tri člana, rekao je neimenovani diplomat.

BEČ - Iran planira odmah realizirati svoje prijetnje prekidom suradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, rekao je iranski dužnosnik nakon što je agencija glasovala prijaviti Teheran Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. "Iranska vlada mora sada primijeniti naš zakon o prestanku dragovoljne suradnje", rekao je u Beču novinarima Javad Vaidi, zamjenik čelnika iranskog Vrhovnog vijeća za sigurnost (NSC), nakon objave rezultata glasovanja. "Do sada smo samo istraživali obogaćivanje urana, a sada moramo početi punu proizvodnju", nastavio je Vaidi.

BEOGRAD - MUP Srbije u subotu je raspisao tjeralicu za Bogoljubom Karićem, zbog neodazivanja pozivu na informativni razgovor. Bogoljub Karić, srbijanski tajkun prije dva dana se odazvao pozivu poreskih vlasti u Beogradu, da bi nakon toga napustio zemlju - po tvrdnjama njegovih odvjetnika - kako bi osobno prikupio dokumentaciju o poslovanju "Mobtela", koji je donedavno bio u njegovom vlasništvu. Prema tvrdnjama nekih medija, Karić je osumnjičen da je 90-ih godina iz "Mobtela" na račune svojih kompanija na Cipru prebacio oko 17 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, a potom taj novac prebacio na svoje osobne račune. Osim za Bogoljubom Karićem, MUP Srbije raspisao je tjeralicu i za njegovim bratom Sretenom Karićem, bivšim direktorom "Mobtela".

KAIRO - Ministri informiranja arapskih država u subotu su na sastanku u egipatskoj prijestolnici Kairu najavili medijsku kampanju za "uklanjanje lošeg imidža islama". Ministri su se susreli u sjedištu Arapske lige u Kairu kako bi odlučili o reakciji na 12 karikatura proroka Muhameda koje je prije četiri mjeseca objavio danski list, a koje su poslije toga objavljene i u nekoliko europskih država. Ministri su izjavili da su spremni potrošiti 22,5 milijuna dolara na kampanju predstavljanja islama, te zatražiti rezoluciju Ujedinjenih naroda koja bi zabranjivala "uvredljive napade na vjerska uvjerenja".

ANKARA - Francuska je izrazila spremnost da sudjeluje u izgradnji prve nuklearne elektrane u Turskoj, piše u subotu istanbulski list Hurriyet. Tu ponudu je turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu u Ankari u petak osobno prenio francuski šef diplomacije Douste Blazy. On je o izgradnji reaktora, zacrtanog u turskim planovima razvitka, razgovarao i sa svojim turskim kolegom Abdullahom Gulom i državnim ministrom Ali Babacanom. Blazy, koji je u Ankaru doputovao zajedno sa predstavnicima vodećih francuskih industrijskih i drugih tvrtki, ponudio je Turskoj i prodaju raketnih sustava i borbenih helikoptera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙