FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 5. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 5. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEČ - Austrijsko predsjedništvo Europske unije nazvalo je neprihvatljivim napade i prijetnje veleposlanstvima skandinavskih zemalja u Siriji i na palestinskim područjima. "Predsjedništvo EU osuđuje val napada i prijetnje europskim državljanima i njihovoj imovini koji su kulminirali napadima na urede Europske unije i zemalja članica na palestinskim teritorijima i požarom veleposlanstva Danske, Švedske i Norveške u Damasku: radi se o potpuno neprihvatljivim djelima", ocijenila je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

KOPENHAGEN - Danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller ocijenio je u nedjelju potpuno neprihvatljivim izgred u kojem su prosvjednici u subotu zapalili zgradu veleposlanstva Danske u Damasku. Potpuno je neprihvatljivo da Sirijci nisu štitili veleposlanstvo, rekao je. "Kontaktirali smo s predsjedništvom Europske unije koje također osuđuje događaje u Siriji, koji su potpuno neprihvatljivi", nastavio je. Stotine su prosvjednika, nezadovoljnih objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u danskom tisku, u subotu poslijepodne uništili urede danskog, ali i čileanskog i švedskog veleposlanstva u istoj zgradi i zapalili zgradu. Jednako su učinili i s veleposlanstvom Norveške, a policija ih je uspjela zaustaviti pred francuskim diplomatskim predstavništvom.

BEJRUT - Dvadeset osam osoba ozlijeđeno je u nedjelju u sukobima koji su izbili između policije i prosvjednika koji su zapalili zgradu u kojoj se nalazi danski konzulat u Bejrutu, doznaje se od bolničkih izvora. Mnogi su evakuirani nakon udisanja suzavca ili zbog lomova, rekao je jedan pripadnik snaga reda. Više tisuća prosvjednika stiglo je u kršćansku četvrt Achrafiye gdje se nalazi konzulat Danske kako bi prosvjedovali protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda. Prosvjednici su se okupili oko 11 sati po srednjoeuropskom vremenu i snage reda su ih zaustavile 200 metara od konzulata, ali neki su uspjeli pobiti policijski obruč i zapaliti zgradu.

KAIRO - Priče putnika koji su preživjeli nesreću egipatskog trajekta Al Salam 98 govore o neorganiziranosti i neodlučnosti posade koja je vjerojatno dovela do tragedije. Spasioci su izvukli 389 preživjelih i najmanje 185 tijela iz vode i čamaca za spašavanje u blizini mjesta potonuća trajekta Al Salam 98, objavila je egipatska državna agencija MENA. Brod star 35 godina prevozio je 1.272 putnika i oko 100 članova posade iz Dube u Saudijskoj Arabiji prema egipatskoj luci Safaga. Putnici tvrde da je požar na brodu izbio nakon što su se udaljili oko 20 milja od saudijske obale, ali se posada nije htjela vratiti već su produžili plovidbu prema Egiptu koji je bio udaljen oko 110 milja. "Rekli smo posadi - 'Vratimo se, pozovimo pomoć' - ali oni su odbili i rekli da je sve pod kontrolom", kazao je jedan preživjeli putnik.

SAFAGA - Ekipe za spašavanje su u subotu navečer pronašle još sedam preživjelih sa trajekta koji je potonuo dok je prevozio 1.272 putnika i oko 100 članova posade iz Dube u Saudijskoj Arabiji prema egipatskoj luci Safaga, javila je u nedjelju agencija Mena. Spasioci su tako iz mora izvukli 396 preživjelih i najmanje 185 tijela iz vode i čamaca za spašavanje u blizini mjesta potonuća trajekta Al Salam 98. Trajekt Al Salam 98 potonuo je jer je tijekom gašenja požara na brodu u trup ušlo previše vode, izjavio je Rani Kamal, treći časnik broda koji je spašen nakon nesreće.

BANJA LUKA - Predsjednik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, kojega je predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić u subotu imenovao mandatarom za sastav buduće vlade, izjavio je kako će i prije ustavnog roka od 40 dana biti u prilici parlamentu tog bosanskohercegovačkog entiteta ponuditi na usvajanje sastav nove vlade, prenose banjolučke "Nezavisne novine" od nedjelje. "Buduća vlada se već nazire, i ja ću o tome izvještavati javnost", izjavio je Dodik naglašavajući kako je njegovo trajno opredjeljenje Republika Srpska kao političko-teritorijalna zajednica koja ima svoje mjesto u Bosni i Hercegovini. On također najavljuje kako će već od nedjelje otpočeti konzultacije s predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu RS-a, ali i onima iz Federacije BiH, o svom budućem ministarskom timu.

ZAGREB - Stravičan slučaj zlostavljanja u ruskoj vojsci, koji je doveo do toga da su jednom 19-ogodišnjaku morale biti amputirane obje noge i genitalije, zgrozio je rusku javnost i ponovno na vidjelo iznio problem koji se ignorira godinama. Rusija se još nije oporavila od šoka nakon što je u javnost izašla vijest o brutalnom premlaćivanju pitomca tenkovske akademije Andreja Sičeva, koji je toliko teško ozlijeđen da su mu liječnici morali amputirati noge i genitalije, a svakog dana mediji je zasipaju novim slučajevima zlostavljanja i propusta u ruskoj vojsci. Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je stravičnim taj incident, u kojem su Sičeva tri sata tukli i zlostavljali drugi vojnici i nadređeni na Staru godinu. Danima nakon premlaćivanja nije dobio liječničku pomoć, sve dok se nije razvila gangrena kada je amputacija bila neizbježna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙