FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BRUXELLES - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u ponedjeljak se nalazi u službenom posjetu sjedištu NATO-a u Bruxellesu, gdje se sastaje s glavnim tajnikom toga Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom. Sanader se treba obratiti i stalnim predstavnicima Sjevernoatlantskog vijeća. Premijer Sanader je u subotu na konferenciji za novinare u Zagrebu najavio da će taj posjet iskoristiti da istakne ambiciju Hrvatske da što prije postane članicom NATO-a.

CHORZOW - Najmanje osam stranaca poginulo je u rušenju krova u izložbenoj hali u Chorzowu na jugu Poljske, u nesreći u kojoj je proteklog vikenda poginulo 66 osoba, a 141 je ozlijeđena, rekao je jedan lokalni vatrogasni dužnosnik. "Jedan Belgijanac, dvoje Nijemaca, dva Slovaka, dva Čeha i jedan Nizozemac su među smrtno stradalim žrtavama", rekao je u nedjelju navečer kapetan vatogasaca Dariusz Kotulski. Kotulski je rekao da još najmanje četiri tijela treba identificirati, od ukupno 66 izvučenih iz ruševina nakon nesreće u subotu navečer, kada se na posjetitelje izložbe golubova pod teretom snijega srušio krov.

KIJEV - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks stigao je u ponedjeljak u Kijev gdje će s ukrajinskim dužnosnicima razgovarati o približavanju dviju zemalja Europskoj uniji i NATO-u, te o jačanju međusobne gospodarske suradnje. Šeks je u dvodnevni uzvratni službeni posjet Ukrajini stigao na poziv predsjednika Vrhovne Rade Volodimira Litvina kojemu će, prema najavama, ponuditi suradnju dvaju parlamenata oko približavanja Europskoj uniji i NATO-u čemu teži i Ukrajina. Posebna pozornost u razgovorima hrvatskog i ukrajinskog predsjednika parlamenta bit će posvećena mogućnostima intenziviranja gospodarske suradnje i energetskoj opskrbi područja srednje Europe, jer se nedavni spor oko plina između Rusije i Ukrajine odrazio i na situaciju u Hrvatskoj.

ZAGREB/CARACAS - Svjetski socijalni forum, na kojem su sudjelovali deseci tisuća međunarodnih aktivista, pripadnika mirovnih pokreta i skupina za zaštitu ljudskih i radničkih prava, te protivnika globalizacije, završen je u nedjelju navečer u glavnom gradu Venezuele Caracasu pozivom na prosvjede diljem svijeta protiv rata i imperijalizma. Organizatori šestodnevnog skupa, na kojem se pod sloganom "Drugačiji svijet je moguć" okupilo gotovo sto tisuća ljudi, najavili su da će 18. ožujka diljem svijeta organizirati prosvjede protiv rata i militarizma. Prosvjedi će se fokusirati na kritiku američkog predsjednika Georgea W. Busha i rata u Iraku, ali će kritizirati i ulogu mirovnih snaga UN-a na Haitiju, te odluke donijete na prosinačkom skupu Svjetske trgovinske organizacije u Hong Kongu.

JERUZALEM - Izrael je odlučio zamrznuti imovinu Palestinske samouprave kako ona ne bi dospjela pod kontrolu terorističkih elemenata, rekao je u ponedjeljak privremeni izraelski premijer Ehud Olmert. "Treba biti jasno da mi nećemo prebaciti imovinu koja može financirati terorističke atentate na naše građane", rekao je Olmert, prenosi izraelski državni radio. "Ne želimo da imovina koju izraelska vlada prebaci dospije pod kontrolu pogubnih elemenata koji žele uništiti Izrael, za sada procjenjujemo stanje i pratimo razvoj događaja", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙