FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 2. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američka nevladina organizacija Irex ocijenila je u svom izvješću da je Hrvatska ostvarila najveći napredak u stvaranju pogodne klime za neovisne medije od svih zemalja jugoistočne Europe. Prema pet kriterija po kojima je Irex ocjenjivao index razvijenosti medijske klime u 2005. u dvadeset zemalja jugoistočne Europe i Euroazije Hrvatska je dobila prosječnu ocjenu nešto iznad 3, dok je četvorka najviša ocjena. Novinarstvo u Hrvatskoj je profesionalnije i rafiniranije nego u drugim zemljama regije, uključujući Sloveniju, Mađarsku i druge nove članice Europske unije, zaključili su hrvatski i strani analitičari čija mišljenja navodi nedavno objavljeno Irexovo izvješće. Izvješće, međutim, zapaža kako se s ulaskom stranih investitora na medijsku scenu hrvatski mediji sve više trivijaliziraju i komercijaliziraju te se nastoje baviti zabavnijim sadržajima i senzacionalističkim novinarstvom.

DUBAI - Danske su vlasti pozvale predstavnike svoje muslimanske zajednice da sudjeluju u posjetu Bliskome istoku kako bi smirili reakciju na strip u rujnu objavljen u danskim novinama, u kojem je prorok Muhamed prikazan kako terorist, objavile su u četvrtak saudijske novine Arab News. Fatih Alev, danski imam, kaže kako je premijer Anders Fogh Rassmusen izrazio želju da danska muslimanska zajednica pomogne u ovoj situaciji. Prema Alevovim riječima, muslimani su uspjeli Danskoj poslati poruku bojkotom danskih proizvoda koji je već utjecao na gospodarstvo. Alev je opovrgnuo i vijest da će se na glavnome trgu u Kopenhagenu spaljivati Kuran, muslimanska sveta knjiga.

WASHINGTON - Američka policija odbacila je u srijedu optužbe protiv mirovne aktivistice Cindy Sheehan i uputila joj ispriku nakon što ju je privela u Predstavničkom domu neposredno prije govora predsjednika Georgea W. Bush o stanju nacije. Sheehan, koja je postala središnja ličnost američkog proturatnog pokreta otkako joj je sin ubijen u iračkom ratu, bila je s lisicama na rukama izvedena iz parlamenta zbog nezakonitog ponašanja jer je odbila prekriti majicu s antiratnim sloganom koju je odjenula. Policija je nanovo razmotrila incident i zaključila da je privođenje bilo neopravdano.

SARAJEVO - Skupina bivših dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) uskoro će formirati novu stranku koja bi mogla imati potporu HDZ-a Hrvatske, tvrdi u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz". List piše kako bi nova stranka pod nazivom HDZ 1990. mogla oživjeti u ožujku te da su nositelji cijelog projekta Martin Raguž, Božo Ljubić i Josip Merdžo koji su iz HDZ-a BiH isključeni nakon otvorenog sukoba s aktualnim predsjednikom te stranke Draganom Čovićem. Raguž nije želio potvrditi no ni demantirati mogućnost uspostave nove stranke dok je Božo Ljubić najave o utemeljenju nove stranke nazvao špekulacijama.

HONG KONG - Prvi nalazi laboratorijskih pretraga zdravstvenih službi u Hong Kongu pokazali su da se kod troje ljudi izoliranih nakon što je njihova kokoš zaražena ptičjom gripom, ne radi o smrtonosnome virusu. "Nalazi testiranja na H5N1 negativni su", rekao je u četvrtak glasnogovornik gradskoga ureda za zdravstvo. Sporna je kokoš prije tjedan dana ilegalno dopremljena u Hong Kong s jedne farme u Kini, a za nekoliko dana se razboljela i uginula. Liječnici nisu znali je li inficirana u Kini ili u Hong Kongu pa je zavladao strah od epidemije. Tri odrasle osobe ne samo što su bili u kontaktu s tom oboljelom kokoši već su pojeli jednu drugu, koja je bila u kontaktu sa zaraženom u njihovu selu kraj kineske granice. Vlasti su objavile da nijedna od tih triju osoba nema groznicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙