FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 10. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 10. veljače 2006. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

RIM - Pripadnici talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i njihovi potomci, dobili su mogućnost stjecanja prava na talijansko državljanstvo temeljem izmjene zakona o talijanskom državljanstvu, koje je sredinom prošle godine donio zastupnički dom Parlamenta a u petak, dan prije njegova raspuštanja uoči izbora, potvrdilo i senatsko povjerenstvo. Ministar za odnose s Parlamentom Carlo Giovanardi ocijenio je "sretnom koincidencijom" donošenje zakona 10. veljače kad Italija obilježava Dan sjećanja na žrtve fojbi.

ZAGREB/RIM - Italija u petak komemoracijama, izložbama i školskim satovima posvećenim događajima na talijanskoj istočnoj granici tijekom i nakon Drugog svjetskog rata obilježava drugi Dan sjećanja na žrtve fojbi, ustanovljen u ožujku 2004. godine gotovo jednoglasnom odlukom talijanskog parlamenta, javljaju agencije i talijanski mediji. Predstavnici talijanske države u petak su u povodu Dana sjećanja na žrtve fojbi položili vijenac na Oltar domovine u Rimu. Posebna komemoracija održana je pokraj fojbe u Basovizzi kod Trsta.

ZAGREB - Idući tjedan u Bruxellesu će se održati bilateralna faza screeninga, analitičkog pregleda usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za poglavlje slobode kretanja roba, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Hrvatski će predstavnici na screeningu, koji će trajati od ponedjeljka do petka, upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

PARIZ - Politički čelnik Hamasa, Palestinac Haled Mechaal izjavio je u petak u razgovoru za RFI da se radikalni pokret ne može "pomaknuti ni za korak" prema priznanju Izraela. U srijedu je Mechaal zatražio od arapskih zemalja da više ne ispituju Hamas o njegovu stajalištu prema priznanju Izraela sve dok se "izraelska država ne povuče s područja koja je okupirala 1967., kao i iz Jeruzalema, i dok palestinskim izbjeglicama ne prizna pravo na povratak".

LJUBLJANA/ŽENEVA - Povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) u petak je izrazilo razočaranje novim slovenskim zakonom o azilu, ocjenjujući da on smanjuje dosadašnje standarde zaštite azilanata i povećava opasnost njihove deportacije u zemlje porijekla u kojima je ugrožena njihova sloboda ili im prijeti smrt. Ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate rekao je da novi zakon primjenjuje minimalne standarde predviđene uputama Europske unije i omogućuje bržu i učinkovitiju integraciju osoba kojima će se odobriti azil.

ANKARA - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u petak je, u povodu objavljivanja karikatura islamskog proroka Muhameda, Ujedinjenim narodima (UN), NATO-u i glavnom tajniku Organizacije islamske konferencije (OIC) kao i premijerima 192 zemlje uputio pismo u kojem upozorava na teške i složene posljedice takvog čina. Erdogan, koji je u više navrata osobno osudio objavljivanje karikatura, upozorava da uvrede koje se nanose islamu ne mogu biti u službi demokracije i slobode tiska. On je pozvao na međucivilzacijski dijalog religija koji bi bio u službi mira i sigurnosti u svijetu. U petak su u više turskih gradova nakon redovite molitve petkom održani prosvjedi više tisuća vjernika zbog karikatura proroka Muhameda objavljenih prvo u danskim, a potom u francuskim, španjolskim i drugim europskim novinama.

BEOGRAD - Srpski premijer Vojislav Koštunica i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić suglasili su se u petak, na sastanku koji je inicirao Nikolić, da će moguće proglašenje neovisnosti Kosova za Srbiju značiti okupaciju dijela teritorija. Tomislav Nikolić je za radio B92 rekao kako će, u slučaju da netko proglasi neovisnost Kosova i Metohije, Narodna skupština Republike Srbije donijeti rezoluciju kojom bi tu neovisnost odmah proglasila okupacijom dijela teritorija Srbije, i zadužila sve one, koji po Ustavu imaju dužnost braniti cjelovitost Republike Srbije, da Srbiju brane svim mogućim sredstvima.

WASHINGTON - Bivši dužnosnik CIA-e koji je koordinirao američki obavještajni rad na Bliskom istoku optužio je Bushovu administraciju da je odabirala samo pogodne obavještajne podatke o Iraku kako bi opravdala već donesenu odluku da ide u rat, piše u petak list The Washington Post. Post navodi da Paul Pillar, koji je bio obavještajni časnik za Bliski istok i južnu Aziju od 2000. do 2005., također optužuje administraciju kako se nije obazirala na upozorenja da Irak lako može zapasti u nasilje i kaos nakon invazije i svrgavanja Sadama Huseina. On priznaje da su američke obavještajne službe pogriješile zaključivši kako je Huseinova vlada posjedovala oružje masovnog uništenja, ali kaže da te krive procjene nisu vodile administraciju u odluci da napadne Irak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙