FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbi na Kosovu prosvjedovali zbog najava o neovisnosti

PRIŠTINA,.9. veljače 2006.(Hina) - U nekoliko općina na Kosovu učetvrtak u podne održani su mirni prosvjedi lokalnih Srba zbog nekihnajava o tome da je već donesena odluka o neovisnom Kosovu.
PRIŠTINA,.9. veljače 2006.(Hina) - U nekoliko općina na Kosovu u četvrtak u podne održani su mirni prosvjedi lokalnih Srba zbog nekih najava o tome da je već donesena odluka o neovisnom Kosovu.

U sjevernom dijelu Mitrovice, Gračanici nedaleko Prištine, općini Štrbac na jugu Kosova i drugim manjim srpskim sredinama održani su prosvjedni skupovi uz geslo "Neovisno Kosovo-srpski logor", prenio je Koordinacijski centar Srbije za Kosovo na čijem je čelu Sandra Rašković-Ivić.

Na sjeveru Mitrovice, uz obalu rijeke Ibar koja razdvaja taj grad na sjeverni srpski i albanski južni dio, okupilo se nekoliko stotina lokalnih Srba. Oni su blokirali promet u okolici i prijelaz preko glavnog mosta. Skup su osigurale snage KFOR-a i Kosovska policijska služba, a incidenata nije bilo.

Istodobno, više od tisuću Srba okupilo se u središtu srpske enklave u Gračanici, oko pet kilometara južno od Prištine, izrazivši u mirnom mimohodu negodovanje zbog poruka da je Kontaktna skupina odlučila da Kosovo bude neovisno. Promet na cesti Priština-Gnjilane, koji djelom prolazi kroz Gračanicu, bio je blokiran pola sata.

Prosvjedna okupljanja, bez prigodnih govora i bez incidenata, održana su i u Štrpcu i ostalim manjim sredinama Kosova naseljenim srpskim stanovništvom. Organizatori prosvjeda su srpske nevladine organizacije i neovisna udruga građana. Prema dosadašnjim informacijama, prosvjedi Srba protekli su bez incidenata.

Mediji su početkom tjedna prenijeli izjavu jednog od predstavnika kosovskih Srba na razgovorima s političkim direktorom britanskog ministarstva vanjskih poslova Johnom Sawersom, prema kojoj je kontaktna skupina već odlučila o neovisnosti Kosova. Sawers je, u intervjuu Radiju B92 u srijedu, negirao da je kosovskim Srbima u Prištini u ponedjeljak kazao da je kontaktna skupina već odlučila da će Kosovo dobiti neovisnost, ali je upozorio da broj mogućnosti koje se razmatraju za status Kosova vrlo je ograničen, jer nema povratka na situaciju prije 1999. godine, kao ni podjele Kosova niti ujedinjenja s nekom od susjednih država. "Neovisnost Kosova cijena koju Srbija mora platiti za greške režima Slobodana Miloševića", rekao je Sawers.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙