FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wisner: SAD se zauzima za rješenje statusa Kosova ove godine

PRIŠTINA,2. veljače 2006(Hina) - Posebni izaslanik SAD-a za pregovore ostatusu Kosova Frank Wisner izjavio je četvrtak u Prištini da jestajalište Sjedinjenih Država da se pregovori o statusu Kosova trebajuuspješno završiti ove godine.
PRIŠTINA,2. veljače 2006(Hina) - Posebni izaslanik SAD-a za pregovore o statusu Kosova Frank Wisner izjavio je četvrtak u Prištini da je stajalište Sjedinjenih Država da se pregovori o statusu Kosova trebaju uspješno završiti ove godine.

"SAD su angažirane i odlučne u zahtjevu da se pregovori vode do zaključenja koje treba postići što je prije moguće i osigurati da do toga dođe tijekom ove godine", kazao je američki diplomat nakon sastanka s kosovskim premijerom Bajramom Kosumijem,

Na sinoćnjem sastanku s pregovaračkim timom Kosova za pregovore o statusu, Winser je rekao da SAD žele osigurati da pregovori o statusu idu u potrebnom smjeru, da ne bude povratka na stanje od prije 1999. i da se sačuvaju granice Kosova, funkcioniranje institucija i zaštita prava manjina.

Premijer Kosumi ocijenio je u četvrtak da su stajališta Kontaktne skupine i SAD korak naprijed prema utvrđivanju političkog statusa, dodajući da će vlada učiniti napore na stvaranju povjerenja kod svih građana Kosova u to da je proces koji se vodi u njihovu interesu, ne samo za dobrobit Albanaca već i Srba i drugih nealbanaca.

Wisner se tijekom dana sastao i s predsjednikom parlamenta i vršiteljem dužnosti predsjednika Kosova Nexhatom Dacijem i čelnicima oporbenih stranka, Demokratske partije Kosova i Reformističke stranke Ora, Hashimom Thaqijem i Vetonom Surroijem.

Politički predstavnici kosovskih Srba, s kojima se također u četvrtak sastao, prenijeli su američkom izaslaniku za pregovore o Kosovu svoje stajalište - da se zauzimaju za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i SCG na Kosovu.

Wisner navečer putuje u Beograd, a u Prištinu će se vratiti u subotu, kada će govoriti o rezultatima razgovora vođenih u Prištini i u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙