FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovarač: Srbima poručeno da će Kosovo biti neovisno

PRIŠTINA, 8. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Visoki britanski diplomatporučio je Srbima da je neovisnost najbolje rješenje za Kosovo,objavio je u utorak srbijanski pregovarač.
PRIŠTINA, 8. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Visoki britanski diplomat poručio je Srbima da je neovisnost najbolje rješenje za Kosovo, objavio je u utorak srbijanski pregovarač.

"John Sawers rekao nam je da je Kontaktna skupina odlučila kako bi Kosovo trebalo biti neovisno. Dodao je da će Kosovo biti multietničko, no u konačnici neovisno", izjavio je kosovski Srbin Goran Bogdanović radiju B92 nakon sastanka s političkim direktorom britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Drugi srbijanski pregovarač, koji je u utorak prisustvovao sastanku Sawersa i srbijanskog premijera, kaže da britanski diplomat smatra kako je neovisnost "praktično jedino rješenje kosovskog problema".

Kontaktna skupina velikih sila angažirana je na Kosovu od 1999. godine kada su snage NATO-a protjerale srbijanske postrojbe optužene za zločine protiv većinskih Albanaca tijekom dvogodišnjeg rata sa separatističkim gerilcima.

Predstavnici kosovskih Albanaca i Srba trebali bi se sastati u Beču 20. veljače na prvom krugu neposrednih pregovora otkad je UN prošle godine otvorio proces o definiranju konačnog statusa Kosova.

Britanski diplomat na Kosovu izjavio je da je Sawers prenio Srbima "bolnu" poruku kako trebaju biti realistični. U izjavi za Reuters u Beogradu Sawers je rekao da budućnost Kosova mora odražavati želju većine stanovništva, što je na tragu stava Kontaktne skupine objavljenog prošlog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙