FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan zabrinut sporim napretkom i nasiljem na Kosovu

WASHINGTON/NEW YORK, 31. siječnja 2006.(Hina) - Glavni tajnikUjedinjenih naroda Kofi Annan izrazio je u utorak "ozbiljnuzabrinutost" sporim napretkom reformi i nasiljem na Kosovu.
WASHINGTON/NEW YORK, 31. siječnja 2006.(Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izrazio je u utorak "ozbiljnu zabrinutost" sporim napretkom reformi i nasiljem na Kosovu.

U najnovijem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu u drugom polugodištu 2005. Annan je upozorio na povećanje nasilja u pokrajini kojom UN upravlja od 1999. pošto je NATO iz nje izbacio jugoslavenske snage nakon kršenja ljudskih prava u sukobu Srba i Albanaca.

"Pozivam kosovske čelnike da obnove napore kako bi osigurali stvarni, ubrzani i održivi napredak u provedbi standarda", rekao je Annan govoreći o osam ciljeva koji uključuju uspostavu demokratskih institucija, zaštitu manjina i stvaranje funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva na Kosovu.

Upozorio je na povećanje broja ozbiljnih incidenata, uključujući one u kojima su meta bili kosovski Srbi, pozivajući čelnike pokrajine da surađuju s UN-ovom upravom (UNMIK) kako bi odgovorni bili privedeni pravdi.

Annan je takođe pozvao vlasti Srbije da potaknu čelnike kosovskih Srba kako bi sudjelovali u pokrajinskim institucijama te, zapažujući da je povratak izbjeglih Srba na Kosovo veoma nizak, zatražio podršku onima koji se žele vratiti.

Annan je u izvješću pozdravio odluku Vijeća sigurnosti da se započne proces pregovora o konačnom statusu Kosova, ali i upozorio da na tom polju još dosta treba napraviti naglašavajući potrebu snažnog političkog angažmana međunarodne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙