FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vujanović traži hitan sastanak Beograda i Podgorice

PODGORICA, 12. siječnja 2006. (Hina) - Crnogorski predsjednik FilipVujanović zatražio je u četvrtak da predsjednik državne zajedniceSrbije i Crne Gore Svetozar Marović inicira hitan sastanakpredsjednika i premijera dviju republika na kojemu bi se razgovaralo onačelima odnosa dviju neovisnih država ako se građani Crne Gore nareferendumu izjasne za samostalnost.
PODGORICA, 12. siječnja 2006. (Hina) - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zatražio je u četvrtak da predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović inicira hitan sastanak predsjednika i premijera dviju republika na kojemu bi se razgovaralo o načelima odnosa dviju neovisnih država ako se građani Crne Gore na referendumu izjasne za samostalnost.

Vujanović u svom zahtjevu navodi da je bez obzira na dobro poznato stajalište Beograda o državnoj zajednici SCG, "nužno razgovarati o standardima budućih odnosa ako se građani Crne Gore na referendumu izjasne za njezinu neovisnost".

"Načela je nužno definirati zbog potrebe da građani i tvrtke unaprijed znaju svoje odnose i da ne budu opterećeni neizvjesnošću nakon referenduma", kaže Vujanović.

U Podgorici je u četvrtak boravio posebni izaslanik EU za crnogorski referendum Miroslav Lajčak i s predstavnicima tamošnjih vlasti i oporbe razgovarao o usuglašavanju uvjeta za organizaciju referenduma.

Lajčak je novinarima rekao kako su mu sve strane potvrdile spremnost na dijalog oko traženja sporazuma i složile se da konkretne pregovore treba početi što prije, a u međuvremenu će definirati svoje pregovaračke pozicije.

Lajčak je naglasio da je za EU karakter referendumskog procesa bitniji od samog rezultata.

"Legitimnost je ključna stvar. Unija ne prejudicira rezultat, ne favorizira niti jednu opciju. Isto tako EU ne želi unaprijed izbaciti jednu od opcija iz igre. Cilj je da se stvore uvjeti za slobodno izjašnjavanje građana Crne Gore", kazao je Lajčak.

Posebni izaslanik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u četvrtak s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, uglavnom o odnosima između republika Srbije i Crne Gore.

"Činjenica je da će bez obzira na ishod referenduma Srbija i Crna Gora ostati na svojim mjestima, a građani biti u posebnim odnosima. Razgovarali smo o odgovornosti političara da razmišljaju o tome šta će biti dan poslije", kazao je Lajčak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙