FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd traži srpski entitet na Kosovu

BEOGRAD, 10. siječnja 2006. (Hina) - Ustavnopravni položaj srpskezajednice na Kosovu mora biti određen tako da albanska većina nemaustavnog i zakonskog uporišta da sa Srbima postupa kao s manjinom,kojoj se mogu nametati rješenja protivna njezinim vitalnim interesima,što se može postići decentralizacijom i formiranjem srpskog entitetana Kosovu.
BEOGRAD, 10. siječnja 2006. (Hina) - Ustavnopravni položaj srpske zajednice na Kosovu mora biti određen tako da albanska većina nema ustavnog i zakonskog uporišta da sa Srbima postupa kao s manjinom, kojoj se mogu nametati rješenja protivna njezinim vitalnim interesima, što se može postići decentralizacijom i formiranjem srpskog entiteta na Kosovu.

Srpske općine na Kosovu treba formirati na sjeveru Kosova u Kosovskoj Mitrovici, na središnjem Kosovu, u kosovskom Pomoravlju i Metohiji, navodi se u Platformi pregovaračkog tima Srbije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora o budućem statusu Kosova, čije dijelove u utorak objavljuju beogradski mediji.

"Sadašnje i novoformirane općine sa srpskom većinom ne bi činile kompaktan teritorij, ali bi zahvaljujući svojoj funkcionalnoj povezanosti predstavljale institucionalni okvir za normalan život i siguran opstanak srpske zajednice u pokrajini", navodi se u nedavno usvojenoj Platformi o decentralizaciji, te se dodaje da bi dio srpskog entiteta bila i najvažnija sjedišta Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu, a "to bi svakako bili Pećka patrijaršija, te (manastiri) Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Sveti Arhanđeli i Dević, sa 'zaštitnim zonama' oko njih", pri čemu bi pri formiranju "zaštitnih zona" oko manastira trebalo u obzir uzeti i "opravdane zahtjeve" SPC za povrat imevine oduzete nacionalizacijom nakon Drugoga svjetskog rata.

Srbi na Kosovu, kaže se u tekstu, moraju uživati sva individualna prava i slobode koje države Europske unije, SCG i Srbija jamče svojim građanima, te se "ne smije dopustiti da, kao danas, stajalište pokrajinskih vlasti prema Srbima diktira etnička nesnošljivost, a ne

političke vrijednosti civiliziranog svijeta".

U procesu decentralizacije nužno je da organi lokalne samouprave dobiju niz konkretnih nadležnosti i ovlasti, među kojima su puna kulturna autonomija, autonomija u području zdravstva i socijalne politike, financijska i gospodarska autonomija i lokalna policija i pravosuđe.

Također, Platforma predviđa i mogućnost međuopćinskog povezivanja, kao i "zajamčene izravne institucionalne veze s Beogradom".

"Decentralizacijom se može postići da se normaliziraju svakodnevni uvjeti života za Srbe na Kosovu. Puna zaštita njihovih prava traži institucionalna jamstva i na višim razinama vlasti, a prije svega u parlamentu Kosova", navodi se u Platformi usvojenoj uoči izravnih pregovora Beograda i Prištine o Kosovu, čiji je početak najavljen za kraj siječnja u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙