FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri EU pozdravili prijedlog o zoni slobodne trgovine zapadnog Balkana

ZAGREB/BRUXELLES, 30. siječnja 2006. (Hina) - Ministri vanjskih poslovaEuropske unije u ponedjeljak su u Bruxellesu pozdravili prijedlogEuropske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovinezemalja zapadnog Balkana.
ZAGREB/BRUXELLES, 30. siječnja 2006. (Hina) - Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su u Bruxellesu pozdravili prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana.

Kako se kaže u zaključcima o zapadnom Balkanu koje su usvojili šefovi diplomacija, Vijeće je pozdravilo prijedlog Europske komisije pod nazivom 'Zapadni Balkan na putu za EU: konsolidacija stabilnosti i poticanje napretka' "kao dobru bazu za daljnji rad" na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU te potom na njihovom sastanku sa zemljama zapadnog Balkana u ožujku ove godine u Salzburgu.

"Europska unija ostaje predana tome da pomogne državama zapadnog Balkana (Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji) na putu za EU kroz praktične mjere koje bi trebale učiniti europsku perspektivu konkretnijom", kaže se u zaključcima.

Vijeće je također naglasilo važnost pune suradnje Srbije i Crne gore i BiH s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu, podsjetivši da će brzina i zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s tim zemljama ovisiti, između ostaloga, o punoj suradnji s ICTY-jem.

Ministri su pozvali obje zemlje da poduzmu odlučne akcije kako bi osigurale da preostali optuženici, prije svega Radovan Karadžić i Ratko Mladić, budu izvedeni pred sud u Den Haagu.

"Puna suradnja s ICTY-jem nužna je kako bi se postigla dugoročna pomirba u regiji i ukinule temeljne prepreke na putu za EU", kaže se u dokumentu.

Što se tiče Kosova, Vijeće je izrazilo žalost zbog smrti kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove. "Kosovo je izgubilo povijesnog vođu koji je posvetio svoj život mirnoj promidžbi prava svojeg naroda. "U ovom trenutku važnih odluka za budućnost Kosova" Vijeće je pozvalo sve kosovske stranke i vođe da zajedno rade kako bi se postigao daljnji napredak u provođenju standarda te kako bi Kosovo konstruktivno sudjelovalo u procesu o konačnom statusu.

Vijeće je također potvrdilo Christiana Schwarz-Schillinga za posebnog predstavnika EU za BiH.

Što se tiče Crne gore, Vijeće je zaključilo da ustavna povelja Srbije i Crne Gore dopušta Podgorici da nakon trogodišnjeg razdoblja održi referendum o neovisnosti. Također je naglasilo da takav proces mora biti u skladu s međunarodno priznatim demokratskim standardima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙