FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftni sektor pritisnuo europske burzovne indekse

LONDON, FRANKFURT, 7. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Europske burze uutorak su se našle pod pritiskom slabljenja dionica u sektoru nafte iplina, no njihove su gubitke ograničili dobitci u sektoru telekoma.
LONDON, FRANKFURT, 7. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Europske burze u utorak su se našle pod pritiskom slabljenja dionica u sektoru nafte i plina, no njihove su gubitke ograničili dobitci u sektoru telekoma.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,56 posto, na 5.739 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,3 posto, spustivši se na 5.650 bodova.

Najveći europski proizvođač nafte British Petroleum zabilježio je pad cijena dionica od 2,4 posto nakon što njegovi tromjesečni rezultati poslovanja nisu ispunili očekivanja. To je potaknulo slabljenje dionica pripadnika sektora nafte i plina koji je ujedno bio i najveći pojedinačni sektor gubitnik. Dionice Royal Dutch Shella i Totala pojeftinile su po 0,9 posto.

Nasuprot njima, značajnije dobitke zabilježio je telekom sektor. Pritom su dionice Portugal Telecoma skočile za čak 22 posto, dosegnuvši najvišu razinu od svibnja 2001. budući se upravni odbor te tvrtke sprema sastati kako bi raspravio 10,7 milijardi eura tešku ponudu portugalskog konglomerata Sonae o akviziciji.

Među najvećim pojedinačnim sektorima dobitnicima našao se telekom sektor, čije su se dionice u prosjeku oporavile 0,7 posto nakon pada na najnižu razinu u zadnjih 15 mjeseci tijekom prijašnjeg dana.

Na strani gubitnika bio je i luksemburški Arcelor, čije su dionice oslabile za 3,7 posto nakon što su ulagači procijenili da bi planovi Luksemburga o mogućoj izmjeni zakona o preuzimanjima mogli naštetiti Mittal Steelovoj ponudi.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,16 posto, na 16.720 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙