FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blago spuštanje europskih burzovnih indeksa

LONDON,FRANKFURT, 31. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su pale predvođene gubitcima u telekom sektoru, nonjihov je pad ograničilo jačanje dionica naftne i plinske industrijedok je pozornost ulagača bila usmjerena novom podizanju kamatnih stopau SAD-u.
LONDON,FRANKFURT, 31. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su pale predvođene gubitcima u telekom sektoru, no njihov je pad ograničilo jačanje dionica naftne i plinske industrije dok je pozornost ulagača bila usmjerena novom podizanju kamatnih stopa u SAD-u.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio blagih 0,12 posto, na 5.772 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na istom gubitku, otklizavši na 5.653 boda.

Od pojedinačnih sektora gubitnika izdvaja se telekom sektor, predvođen France Telecomom, čije su dionice oslabile 2,6 posto nakon što je kompanija u sklopu temeljitih promjena uprave smijenila financijskog direktora.

To je povuklo naniže cijene dionica ostalih pripadnika toga sektora u prosjeku za 1,4 posto. Dionice Vodafonea pritom su oslabile 2,3 posto, grupe British Telecom za 1,6 posto, a Deutsche Telekoma za 1,2 posto.

No pad cijena dionica ograničilo je jačanje dionica sektora nafte i plina, najvećeg dobitnika, čije su dionice u prosjeku dobile na vrijednosti jedan posto. Kao i obično, njihovo jačanje podupro je rast cijena sirove nafte, nakratko i do 68,65 dolara po barelu. Pritom su ojačale dionice Royal Dutch Shella za 1,4 posto, a BP-a i Totala za oko jedan posto.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se dionica Ericssona, koja je u jednom trenutku skočila i do 1,8 posto, nakon što je najveći svjetski proizvođač mobilnih mreža izvijestio o rekordnim rezultatima u četvrtome tromjesečju. Ojačale su i dionice njegova rivala Nokije, za dva posto, uvrstivši ih među najveće dobitnike dana.

Pozornost ulagača uvelike je plijenilo očekivano povećanje kamatnih stopa u SAD-u na zasjedanju američke središnje banke Fed, posljednjem pod predsjedanjem Alana Greenspana pred njegovo odstupanje s dužnosti. Riječ je o njihovom porastu za novu četvrtinu postotnog boda pa bi one sada trebale iznositi 4,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,6 posto, dosegnuvši 16.649 bodova - najvišu razinu na zatvaranju od rujna 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙