FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankarska preuzimanja podigla vrijednosti europskih burzovnih indeksa

LONDON,FRANKFURT, 6. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice uponedjeljak su ojačale, predvođene onima bankarskog sektora nakon štoje francuska banka BNP Paribas predstavila ponudu za preuzimanjetalijanske banke BNL, a podrška im je stigla i iz naftnog sektora zbogponovnog rasta cijena nafte iznad 66 dolara po barelu.
LONDON,FRANKFURT, 6. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice u ponedjeljak su ojačale, predvođene onima bankarskog sektora nakon što je francuska banka BNP Paribas predstavila ponudu za preuzimanje talijanske banke BNL, a podrška im je stigla i iz naftnog sektora zbog ponovnog rasta cijena nafte iznad 66 dolara po barelu.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,5 posto, na 5.786 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti 0,6 posto, dosegnuvši 5.691 bod.

Najveće dobitke postigle su najveće talijanske banke, predvođene 6-postotnim skokom dionica Capitalie, budući su ulagači počeli špekulirati da bi ponuda BNP Paribasa, teška devet milijardi eura za preuzimanje talijanske banke BNL, mogla pokrenuti val veće konsolidacije u tome sektoru.

"Time se pozornost ponovno usmjerila nekim od jeftinijih banaka", kazao je Richard Robinson, fond manger pri Ashburton Jerseyu.

Među talijanskim bankama dobitke su još ostvarile Sanpaolo IMI, za 2,7 posto, Banca Intesa, 3,6 posto, Monte dei Paschi di Siena 1,7 posto i Banca Populare di Verona i Novara, sa skokom cijena dionica od 5,7 posto.

Nasuprot njima, dionice BNP Paribasa oslabile su 1,6 posto a BNL-a za 2,6 posto nakon što su ulagači procijenili da se vjerojatno neće pojaviti konkurentska ponuda.

Od dobitnika još se isticao i naftni sektor, predvođen British Petroleumom s jačanjem cijena dionica od 1,5 posto. Podrška dionicama stigla je od ponovnog rasta cijene nafte iznad 66 dolara nakon što je Iran nastavio s programom obogaćivanja urana i prekinuo kontrole inspekcije Ujedinjenih naroda na svojim nuklearnim postrojenjima.

Dionice Repsola poskupjele su 4,2 posto po objavi španjolskog lista El Mundo-a da BP i talijanski ENI odvojeno razmišljaju o pristupanju s ponudom toj kompaniji nakon što istekne rok važenja zlatne dionice španjolske vlade u ponedjeljak.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,53 posto, dosegnuvši 16.747 bodova - najvišu razinu na zatvaranju od kolovoza 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙