FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitci na europskim burzama pred objavu američkog pokazatelja

LONDON,FRANKFURT, 3. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice upetak su zabilježile dobitke, potpomognute jačanjem dionicafarmaceutske tvrtke Novartis, dok su se pod pritiskom našle tehnološkedionice, posebice Nokia pred objavu ključnog podatka o zaposlenosti uSAD-u.
LONDON,FRANKFURT, 3. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice u petak su zabilježile dobitke, potpomognute jačanjem dionica farmaceutske tvrtke Novartis, dok su se pod pritiskom našle tehnološke dionice, posebice Nokia pred objavu ključnog podatka o zaposlenosti u SAD-u.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,18 posto, na 5.757 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od gotovo 0,5 posto, dosegnuvši 5.676 bodova.

Od dobitnika se izdvaja Novartis, čije su dionice dobile na vrijednosti 1,7 posto, dosegnuvši najvišu razinu u zadnja dva tjedna po objavi da će predložiti 10-postotno povećanje dividende za 2005. To je potaknulo jačanje dionica farmaceutskog sektora, i to u prosjeku za 0,8 posto.

Nasuprot njima, najveći pojedinačni gubitnik bio je tehnološki sektor, čije su dionice u prosjeku oslabile 0,3 posto. Pritom se posebno izdvaja dionica Nokije, na gubitku od 0,6 posto, nakon što je najveća telekom grupa u svijetu po prihodima Nippon Telegraph i Telephone Corp. izvijestila od 26-postotnom padu tromjesečne dobiti.

Slijedi bankarski sektor, s prosječnim gubitkom na vrijednosti dionica od 0,1 posto. Dionice BNP Paribasa pojeftinile su 1,2 posto, na gubitku drugi dan zaredom, nakon oporavka od 11,2 posto od 23. siječnja. Usporedbe radi, dionice europskih banaka u istom su razdoblju u prosjeku porasle 6,6 posto.

Pozornost ulagača usmjerena je i ključnom podatku s američkog tržišta rada, onom o zaposlenosti.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,3 posto, na 16.659 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙