FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: uhićenje Mladića ili suspenzija pregovora s EU

BEOGRAD,6. veljače 2006.(Hina) - U nedostatku pune suradnje Beograda sHaškim sudom, što podrazumijeva i uhićenje i izručenje Ratka Mladića,glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražit će suspenzijupregovora Srbije i Crne Gore (SCG) i Europske unije, priopćeno jenakon njezina susreta s predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnjus Haškim sudom Rasimom Ljajićem u ponedjeljak u Beogradu.
BEOGRAD,6. veljače 2006.(Hina) - U nedostatku pune suradnje Beograda s Haškim sudom, što podrazumijeva i uhićenje i izručenje Ratka Mladića, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražit će suspenziju pregovora Srbije i Crne Gore (SCG) i Europske unije, priopćeno je nakon njezina susreta s predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem u ponedjeljak u Beogradu.

Kako je priopćeno iz Savjeta ministara, Carla del Ponte je izrazila očekivanje da će procedura usvajanja (u parlamentima Srbije i Crne Gore, te Državne zajednice) odluke o pristupu istražitelja Haškog suda arhivima u SCG biti donesena ubrzo, što će sudu omogućiti da dođe do preostale dokumentacije o Ratku Mladiću i ostalim optuženima.

"To bi, po njezinu mišljenju, bio konkretan pokazatelj spremnosti SCG za punu suradnju s Haškim sudom", navedeno je u priopćenju.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je u razgovoru s glavnom haškom tužiteljicom istaknuo "odlučnost vlade Srbije da se uspješno okonča suradnja s Haškim sudom", dok je ona naglasila da je u ovom trenutku za taj sud rješavanje slučaja Ratka Mladića "najvažniji prioritet", navodi se u priopćenju iz srbijanske vlade.

Nakon susreta s ministrom obrane SCG Zoranom Stankovićem, Carla del Ponte je, obraćajući se novinarima u Beogradu, kazala da od srbijanskih vlasti očekuje pristup dokumentima i uhićenje svih odbjeglih haških optuženika iz Srbije, još njih šestorice, te naglasila da od travnja 2004. godine nitko nije izručen Haškom sudu.

Glavna haška tužiteljica se za svog jednodnevnog boravka u Beogradu sastala i s tužiteljem za ratne zločine Republike Srbije Vladimirom Vukčevićem koji bi, prema neslužbenim informacijama, trebao voditi tim za uhićenje Ratka Mladića i ostalih haških optuženika.

Potpredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u ponedjeljak novinarima da SCG ima još deset dana da pokaže napredak u suradnji s Haškim sudom, s obzirom na to da 16. veljače u Beograd dolazi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso, na temelju čijeg će izvješća EU odlučivati o nastavku pregovora sa SCG o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji.

"U suradnji sa Haškim sudom imamo veliki problem koji se zove Ante Gotovina. Poslije uhićenja Gotovine, sve manje od toga je nedovoljno za EU. S obzirom na to da nas uspoređuju s Hrvatskom, sve manje od onoga što je učinila Hrvatska, nije dovoljno", kazao je Labus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙