FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD razočaran zaštitom koju je vojska SCG pružala Mladiću

WASHINGTON,3. veljače 2006.(Hina) - Sjedinjene Države su u petakizrazile razočaranje zbog pomoći koju je vojska Srbije i Crne Gorepružala odbjeglom ratnom zločincu Ratku Mladiću i pozvale vladu tezemlje da intenzivira napore kako bi ga uhitila i izručila Haškomsudu.
WASHINGTON,3. veljače 2006.(Hina) - Sjedinjene Države su u petak izrazile razočaranje zbog pomoći koju je vojska Srbije i Crne Gore pružala odbjeglom ratnom zločincu Ratku Mladiću i pozvale vladu te zemlje da intenzivira napore kako bi ga uhitila i izručila Haškom sudu.

Vojska SCG priznala je u srijedu da je pružala zaštitu Mladiću koji se do sredine 2002. skrivao u njezinim vojnim objektima nakon čega ih je napustio, a skrivanje su preuzeli umirovljeni pripadnici Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je izrazio razočaranje Sjedinjenih Država činjenicom da je Mladić dobijao potporu dok su vlasti SCG bile svjesne svojih međunarodnih obveza da uhite i izruče odbjegle optuženike Haškom sudu.

SAD i Europska unija uvjetuju približavanje SCG NATO-u i Europskoj uniji hvatanjem Mladića koji je već godinama u bijegu nakon što ga je Haški sud optužio za genocid u ratu u BiH.

"Razočarani smo da unatoč mnogim izjavama o namjerama vlade Srbije i Crne Gore nema napretka u uhićenju Mladića", rekao je McCormack.

On je kazao kako SAD nastavlja pozivati srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu i ministra obrane Zorana Stankovića "da pojačaju napore i uhite i izruče Den Haagu" Mladića te Radovana Karadžića i druge odbjegle optuženike".

Sjedinjene Države zadržavaju financijsku pomoć Srbiji i Crnoj Gori zbog neuhićenja Mladića i Karadžića i McCormack je rekao da će daljna budućnost potpore ovisiti o djelima vlade SCG.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙