FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. veljače 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 4. veljače 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Procesi pristupanja Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu odvijaju se usporedo i međusobno se nadopunjuju, istaknula je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja sudjeluje sudjeluje na 42. Muenchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici, priopćeno je iz MVPEI RH. U svom obraćanju ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako na temelju dosadašnjih postignuća u procesu pristupanja Europskoj uniji, s obzirom na otvaranje pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te ostvarenja u provedbi Akcijskog plana za članstvo (MAP) Republika Hrvatska očekuje i poziv u NATO.

DAMASK - Stotine prosvjednika u Siriji provalile su u dansko veleposlanstvo u Damasku i zapalile zgradu, izjavili su svjedoci. Prosvjednici su u Damasku protestirali radi karikatura proroka Muhameda koje je prije nekoliko mjeseci objavio jedan danski list. Svjedoci su izjavili da su prosvjednici zapalili cijelu zgradu u kojoj se nalaze i veleposlanstva Čilea i Švedske. Premda je zgrada veleposlanstva zatvorena u petak, nije poznato je li se ipak netko nalazio unutra u vrijeme prosvjeda.

MUENCHEN - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u subotu je rekao da Sjevernoatlantski savez treba obnoviti i proširiti globalnim partnerstvima kako bi ispunio svoju ključnu zadaću suzbijanja terorizma. Scheffer je, također, na godišnjoj Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu rekao da NATO želi jače veze s Europskom unijom i izjavio da sadašnji kontakti NATO-a i EU-a nisu dovoljno snažni. "Počeli smo sa suzbijanjem terorizma kao našom glavnom zadaćom", naglasio je. Scheffer je također pozvao na izgradnju veza NATO-a s "državama sličnih razmišljanja", kao što su Australija, Novi Zeland, Južna Koreja i Japan.

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske (RS) Dragan Čavić je u subotu poslijepodne priopćio novinarima kako je za mandatara nove Vlade imenovao predsjednika Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Milorad Dodik je funkciju premijera RS obavljao od siječnja 1998. do siječnja 2001. godine. Njegovo imenovanje za mandatara predsjednik Čavić obavio je u ustavnom roku od deset dana. Parlament RS je, na poticaj SNSD, 26. siječnja ove godine izglasovao nepovjerenje prethodnoj vladi premijera Pere Bukejlovića .

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad zapovijedio je u subotu zabranu iznenadnih UN-ovih inspekcija iranskih nuklearnih postrojenja nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču odlučila prijaviti Teheran Vijeću sigurnosti UN-a, prenijela je državna televizija. Predsjednik Ahmadinedžad je "u pismu direktoru Iranske agencije za atomsku energiju priopćio da se u nedjelju prekida primjena dodatnog protokola", navodi televizija. Odluka iranskog predsjednika temelji se na zakonu koju je iranski parlament donio jesenas, a predviđa prekid suradnje ukoliko Iran zbog svog nuklearnog programa bude prijavljen UN-ovu Vijeću sigurnosti.

KOPENHAGEN - Danska vlada pozvala je u subotu svoje državljane da odmah napuste Siriju, pošto su prosvjednici zapalili dansko veleposlanstvo u Damasku, a isto je napravila i vlada Norveške. "Tražimo od svih Danaca da napuste zemlju", piše u priopćenju danskog ministarstva vanjskih poslova. Ministarstvo je uz to preporučilo da se ne putuje u Siriju. I Norveška je u subotu pozvala svoje državljane da odmah napuste Siriju, priopćilo je norveško ministarstvo vanjskih poslova. "Mogu potvrditi da pozivamo Norvežane da napuste" Siriju, izjavio je za AFP Oeystein Boe, dužnosnik norveškog ministarstva nedugo nakon slične odluke danskih vlasti.

TEHERAN - Iran je u subotu opovrgnuo izvješća agencije Mehr da je iranski predsjednik zapovijedio ponovno pokretanje aktivnosti na proizvodnji nuklearnog goriva kao odgovor na odluku da se iranski slučaj iznese Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. "Predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad nije danas poduzeo bilo kakve nove mjere", rekao je glasnogovornik ureda iranskog predsjednika. Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izglasalo je u subotu rezoluciju da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a zbog sumnje da pokušava razviti nuklearno oružje. Agencija Mehr javila je kako je iranski predsjednik odmah nakon toga uputio pismo IAEA u kojem navodi da će primjeniti odluku parlamenta o nastavku rada na obogaćivanju urana i prekinuti rad UN-ovih inspekcija.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad u subotu je iranskom ministru trgovine naredio preispitivanje trgovinskih veza sa svim zemljama povezanim s objavljivanjem karikatura proroka Muhameda, izvijestila je iranska novinska agencija Mehr. U pismu ministarstvu Ahmadinedžad je napisao da s obzirom na omalovažavanje proroka Muhameda u zapadnim medijima ministarstvo trgovine treba odmah nastaviti s "revizijom pa čak i poništenjem trgovinskih ugovora s upletenim zemljama". Ahmadinedžad je ministarstvu rekao da započne s Danskom, gdje su karikature prvo objavljene, i onda nastavi sa zemljama koje su karikature prenijele i onima koje su podržale njihovu objavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙