FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 27. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

SYDNEY - Dragan Vasiljković, poznat i pod nadimkom "kapetan Dragan", ostat će u pritvoru do odluke o izručenju Hrvatskoj, odlučio je u petak sud u Sydneyu, javlja agencija AP. Na saslušanju u Središnjem okružnom sudu u Sydneyu sudac Allan Moore odbio je zahtjev da se Vasiljković, koji je saslušanje pratio video-vezom iz zatvora u zapadnom dijelu Sydneya, pusti na slobodu do početka rasprave o tome hoće li biti izručen Hrvatskoj. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je krajem prošlog tjedna da će Hrvatska formalni zahtjev za izručenjem Vasiljkovića, koji je prošlog petka uhićen u Australiji, toj zemlji uputiti čim sa šibenskog Županijskog suda dobiju kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima za koje se sumnjiči kapetana Dragana.

JERUZALEM - Gotovo polovica Izraelaca smatra da bi Izrael trebao razgovarati s palestinskom vladom kojom dominira islamska militantna skupina Hamas, koja je pobijedila na parlamentarnim izborima, prema ispitivanju javnog mnijenja objavljenom u petak. Prema anketi koju je objavio dnevni list Yedioth Ahronoth, 48 posto Izraelaca je sklono razgovorima s vladom koju vodi Hamas, dok se 43 posto tome protivi. Prijelazni izraelski premijer Ehud Olmert u četvrtak je rekao da židovska država neće pregovarati s palestinskom vladom koja bi uključivala islamistički pokret Hamas, koji bi nakon pobjede na parlamentarnim izborima trebao sastaviti novu vladu.

TEHERAN - Iranski dužnosnik zadužen za nuklearni predmet Ali Larijani ocijenio je u petak nedostatnim kompromis kojeg je predložila Rusija kako bi se omogućilo Iranu da nastavi svoj nuklearni program, prenosi iranska agencija Irna. "Ruski prijedlog nije dovoljan za udovoljenje potreba Irana u pogledu nuklearne energije", rekao je Larijani po povratku iz Kine. On drži da se o tom prijedlogu treba još pregovarati, ali da se "ne može reći da je negativan", dodao je. Rusija je predložila da se obogaćivanje iranskog nuklearnog materijala obavi u Rusiji kako bi se zadržala kontrola nad materijalom od kojeg bi se mogo napraviti nukleanro oružje.

HANOJ - Vlada Vijetnama i Ujedinjeni narodi pokrenuli je u petak kampanju kojom se poziva na oprez zbog ptičje gripe kako se bi izbjegao svaki propust unatoč osjetnom poboljšanju stanja posljednjih tjedana. Vijetnam je i dalje virusom H5N1 najzahvaćenija zemlja u svijetu s 42 od 83 smrtnih ishoda zabilježenih od kraja 2003. Zadnja žrtva u Vijetnamu je umrla u studenome i nakon 15. prosinca nije zabilježeno novo žarište bolesti kod peradi."Sadašnja tendencija u Vijetnamu je pozitivna, ali prijetnja ne jenjava i ostaje krajnje ozbiljna stvarnost. Suočeni smo s otpornim virusom koji prolazi kroz složene evolucije koje je teško predvidjeti", inzistira se u tekstu vijetnamskog ministra poljoprivrede Cao Duc Phata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙