FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 4. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

SAFAGA - Najmanje su 324 osobe spašene nakon brodoloma na Crvenom moru, dok je većina od preko 1.400 putnika, koliko ih je bilo na brodu, poginula, izjavio je egipatski ministar transporta Mohammed Lutfy Mansour. Prema izjavama svjedoka, na brodu je izbio manji požar sat i pol do dva nakon isplovljavanja, koji je trajao satima. Oni koji su ostali u vodi teško da će preživjeti zbog mraka, hladnoće a i jake pješčane oluje i vjetra koji puše uz zapadnu saudijsku obalu Crvenog mora. Kako je objavila policija u Safagi, izvučena su tijela 185 putnika. Brod je prevozio 1.200 Egipćana i 112 drugih putnika kao i 96 članova posade. Među putnicima je bilo 99 Saudijaca, dvoje Sudanaca i jedan Kanađanin.

MANILA - Najmanje je 93 osoba poginulo u stampedu u subotu ujutro pred stadionom u Manili gdje su tisuće ljudi čekale u redu kako bi nazočili snimanju popularne televizijske igre Wowowee, objavio filipinski ministar zdravstva Francisco Duque. Oko 30.000 ljudi, većinom starijih žena, čekalo je ispred stadiona u redu za ulaznice za popularnu igru kada je krenuo stampedo, kazao je Vincente Eusebio, načelnik Pasiga, predgrađa Manile gdje se dogodila nesreća. Prema podacima ministarstva zdravstva, poginulo je najmanje 93 ljudi, a 263 ih je hospitalizirano s raznim ozljedama.

HAVANA - Predsjednik Venezuele Hugo Chavez, primajući u petak navečer u Havani UN-ovu nagradu iz ruku kubanskog kolege Fidela Castra, izjavio je kako su Sjedinjene Države s pravom zabrinute zbog skretanja Latinske Amerike ulijevo jer to predstavlja prijetnju američkom "carstvu". Chavez se nalazi u posjetu Kubi u vrijeme zaoštravanja promidžbenog rata između Washingtona i ljevičarskih čelnika zemalja Latinske Amerike. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld usporedio je Chaveza s Hitlerom i upozorio na populistička vodstva Bolivije i Kube. Chavez je u govoru nakon primanja nagrade rekao da će SAD "svim sredstvima pokušati očuvati američko carstvo, dok ćemo mi učiniti sve da ga dokrajčimo".

ZAGREB - Indonezija, najbrojnija muslimanska zemlja svijeta, i Malezija pridružile su se u subotu nizu islamskih zemlja koje su osudile objavu karikatura proroka Muhameda u brojnim europskim listovima. Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono osudio je objavu fotografija proroka i taj čin nazvao "bezosjećajnim". U petak je u prosvjedu ispred danskog veleposlanstva u Džakarti, čiji je list Jyllands-Posten prvi objavio karikature, spaljena zastava te zemlje. Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi je objavljivanje crteža Muhameda u europskim listovima u četvrtak i petak nazvao namjernim činom provokacije.

WASHINGTON - Brzina napretka rješavanja političkog statusa Kosova odredit će koliko će mirovne snage NATO-a ostati u toj pokrajini, objavio je u petak State Department. "Ako možete riješiti politička pitanja onda također možete i razmotriti pitanje snaga tamo", kazao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. "Ne želim predviđati nikakav rezultat, ali će svakako napredak na političkom polju promijeniti situaciju sa stranim vojnicima raspoređenima na Kosovu", dodao je. "Financial Times" je u petak prenio riječi američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda koji je kazao da želi smanjiti broj američkih vojnika na Kosovu na 1.700. Trenutačno na Kosovu ima 17.500 stranih vojnika.

ŽENEVA/ZAGREB - Rak je najčešći uzrok smrti u cijelom svijetu, a prošle je godine usmrtio 7,6 milijuna ljudi, dok će u idućih 10 godina umrijeti 84 milijuna ako se ne poduzme akcija, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povodom Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače. Kao globalni cilj WHO je predložila je smanjenje stope smrtnosti od raka za 2 posto godišnje između 2006. i 2015. Više od 70 posto svih smrti od raka bilježi se u zemljama s malim i srednjim dohotkom gdje su sredstva za prevenciju, dijagnozu i liječenje raka ograničena ili ne postoje. Samo zbog cigareta na godinu umire oko 1,5 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se više od 40 posto svih vrsta raka može spriječiti zdravom prehranom, fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja, a trećina se može izliječiti ako se otkrije rano.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙