FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 2. veljače 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 2. veljače 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

BEČ/ZAGREB - Austrijsko ministarstvo pravosuđa ponovno će razmotriti slučaj navodnog ratnog zločinca Milivoja Ašnera, koji bi, ako se potvrdi da je izgubio austrijsko državljanstvo, mogao biti izručen Hrvatskoj, javlja u četvrtak austrijska agencija APA. "Ako je osumnjičeni za ratne zločine Milivoj Ašner doista izgubio austrijsko državljanstvo, ministarstvo pravosuđa ponovno će razmotriti njegov slučaj", kazala je na sastanku Vlade austrijska ministrica pravosuđa Karin Gastinger. Prema riječima ministrice, nadležna tijela Koruške, gdje Ašner živi, trenutačno provjeravaju njegov slučaj. Hrvatska je 22. rujna 2005. od austrijskih vlasti zatražila Ašnerovo izručenje.

LJUBLJANA - Slovenska vlada nije protiv novih razgovora s Hrvatskom o spornim pitanjima međusobne granice, ali pod uvjetom da se razgovara o rješenjima iz tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan iz 2001. godine, koji je do sada jedini obostrano prihvaćeni kompromis, objavila je u četvrtak slovenska vlada, odgovarajući na pismeno pitanje parlamentarnog zastupnika Socijalnih demokrata (SD) Aurelia Jurija o tome kako vlada misli izbjeći eskalaciju sporova oko granice na moru. Juri je to pitanje postavio prije mjesec dana zbog proglašenja slovenskoga ribolovnog pojasa kojim je cijeli Piranski zaljev, odnosno Savudrijska vala, proglašen unutarnjim slovenskim vodama. On je tada predložio vladi da razmisli o arbitraži kao realističnom načinu da se izbjegnu stalni sporovi oko morske granice.

DEN HAAG/ZAGREB - Na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) u četvrtak je iskaz započeo zaštićeni svjedok optužbe, u vrijeme rata zaposlenik gradske bolnice, koji je svjedočio o napadima JNA na bolnicu i druge civilne ciljeve u Vukovaru od kolovoza do studenog 1991. Zaštićeni svjedok, koji je iskaz započeo na zatvorenoj sjednici a nastavio uz izobličenje lika i glasa, opisao je kako su avioni Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva (JRZ) tijekom opsade Vukovara razarali stambene zgrade u njegovoj četvrti u kojoj nije bilo ni oružja ni obrambenih položaja, zbog čega se sredinom kolovoza po nalogu ravnateljice dr. Vesne Bosanac preselio u bolnicu.

DEN HAAG - Branko Kostić, svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u četvrtak je nastavio pobijati iskaz svjedoka optužbe Stjepana Mesića iz 2002., dokazujući kako je "krnje predsjedništvo" SFRJ u jesen 1991. imalo legitimitet za rad te da se nije radilo o "puču". Opovrgavajući navode iz optužnice da je srpski blok pod vodstvom Miloševića 3. listopada 1991. nelegalno preuzeo Predsjedništvo SFRJ nastavljajući rad i donoseći odluke sa samo četiri člana, Kostić je legitimitet tog poteza izveo iz prethodne ocjene Predsjedništva o "stanju neposredne ratne opasnosti".

LJUBLJANA - Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila prijedlog deklaracije o djelovanju u Europskoj uniji u ovoj godini u kojoj se kao prioriteti djelovanja navode pripreme na predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2008. godine, napori za ulazak u eurozonu, te uspostava schengenskog sustava na granici s Hrvatskom. Slovensko-hrvatski odnosi za koje je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao da će biti jedan od vanjskopolitičkih prioriteta i da će se otvorena pitanja rješavati u "europskom okviru" u prijedlogu rezolucije se ne spominju. Rezolucija uopćeno navodi da će Slovenija podržavati stabilnost i razvoj zapadnog Balkana i nastojati da Europska komisija odredi konkretan datum za pregovore s Makedonijom o članstvu i dovrši pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za turizam Ante Markov i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković primili su u četvrtak u Hrvatskom saboru veleposlanika Republike Moldavije u RH sa sjedištem u Budimpešti Valeriua Bobutaca, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću. Moldavski veleposlanik ocijenio je da Hrvatska i Moldavija imaju dobre političke odnose, u kojima nema otvorenih pitanja, ali treba jačati parlamentarne veze i međuparlamentarne aktivnosti, u sklopu kojih je izgledan i posjet predsjednika parlamenta Moldavije Hrvatskom saboru. Bobutac je istaknuo da su Moldaviji izuzetno bitna iskustva Hrvatske na području usklađivanja domaćeg zakonodavstva s europskim, jer i Moldavija svoju budućnost vidi u EU i želi što skorije otvoriti pregovore.

PRIŠTINA - Posebni izaslanik SAD-a za pregovore o statusu Kosova Frank Wisner izjavio je četvrtak u Prištini da je stajalište Sjedinjenih Država da se pregovori o statusu Kosova trebaju uspješno završiti ove godine. "SAD su angažirane i odlučne u zahtjevu da se pregovori vode do zaključenja koje treba postići što je prije moguće i osigurati da do toga dođe tijekom ove godine", kazao je američki diplomat nakon sastanka s kosovskim premijerom Bajramom Kosumijem. Na sinoćnjem sastanku s pregovaračkim timom Kosova za pregovore o statusu, Wisner je rekao da SAD žele osigurati da pregovori o statusu idu u potrebnom smjeru, da ne bude povratka na stanje od prije 1999. i da se sačuvaju granice Kosova, funkcioniranje institucija i zaštita prava manjina.

BEČ - Situacija oko Irana još se ne može nazvati "krizom", nego je riječ samo o "kritičnoj fazi" i Iran u idućih mjesec dana još može vratiti povjerenje međunarodne zajednice, rekao je u četvrtak glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei, objavile su agencije. "Približavamo se kritičnoj fazi, ali to nije kriza. Riječ je o izgradnji povjerenja, a ne o neposrednoj opasnosti", rekao je ElBaradei novinarima tijekom stanke izvanrednog sastanka IAEA-e na kojem se raspravlja o iranskom nuklearnom programu. Svrha sastanka Vijeća guvernera IAEA-e je podići pritisak na Iran da ukloni dvojbe o svojim nuklearnim namjerama prije njegova zaključnog izvješća 6. ožujka.

RAMALLAH - Dosadašnji palestinski premijer Ahemd Korei rekao je u četvrtak da je Palestinska samouprava u kontaktu s arapskim zemaljama kako bi ublažila posljedice izraelske odluke da zamrzne transfer novca Palestincima. "Za Izrael je zamrzavanje tih sredstava oblik kolektivne kazne. Nadamo se da će Izrael isplatiti taj novac jer na njega imamo pravo", rekao je Korei. zrael je u nedjelju objavio odluku da zamrzne prihode od carina i poreza, novac koji inače redovno isplaćuje Palestinskoj samoupravi svakog 1. u mjesecu. Izraelska vlada ova je korak obrazložila time da želi spriječiti da ta sredstva dospiju do terorističkih elemenata.

WASHINGTON - Direktor svih obavještajnih službi John Negroponte rekao je u četvrtak da Iran vjerojatno još ne posjeduje nuklearno oružje te upozorio da je teroristička organizacija al Qaida i dalje glavnu opasnost za Sjedinjene Države. "Ocjenjujemo da Teheran vjerojatno još nema nuklearno oružje i vjerojatno još nije proizveo ili došao do nužnog fisijskog materijala", rekao je Negroponte odboru američkog Senata u godišnjem izvješću o opasnostima koje prijete Sjedinjenim Državama. On je dodao da postoji opasnost da će Iran doći do nuklearnog oružja za rakete koje već posjeduje.

SARAJEVO - Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Ahmet Hadžipašić zatražio je u četvrtak od federalnog parlamenta da osnuje zajedničko vladino i parlamentarno povjerenstvo čija bi zadaća bila riješiti status naftne tvrtke Energopetrol. Pismo s tim zahtjevom Hadžipašić je uputio predsjedateljima Zastupničkog i Doma naroda parlamenta kao odgovor na odluku zastupnika donesenu prošlog tjedna kojom je osporen vladin plan dokapitalizacije Energopetrola prodajom većinskog vlasničkog udjela hrvatsko-mađarskom konzorciju INA-MOL.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙