FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 2. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

ZAGREB - Suradnja Hrvatske u stvaranju stabilnosti i mira u području jugoistočne Europe, pa i jačanjem međusobne trgovine, ne samo da neće usporiti, već će ubrzati put Hrvatske u EU, rekao je u četvrtak u Zagrebu premijer Ivo Sanader. "Što više Hrvatska bude pomagala međunarodnoj zajednici u ostvarenju stabilnosti, mira i boljeg gospodarskog razvoja regije, to će brže ići u Europsku uniju", rekao je Sanader nakon razgovora s posebnim koordinatorom Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhardom Busekom. "Nitko u Europi ne razmišlja o stvaranju nove Jugoslavije ili bilo kakve druge kreacije koja bi sličila bivšoj Jugoslaviji, i nema šanse da se to dogodi", naglasio je Sanader. "Smatramo da je CEFTA dobar okvir za ostvarenje slobodne trgovine, jer se eliminiraju sve političke aluzije na obnovu Jugoslavije", kazao je Sanader.

MOSTAR - Hrvatsko-mađarski naftni konzorcij INA - MOL i dalje je zainteresiran za potpisivanje ugovora s bosansko-hercegovačkom naftnom kompanijom Energopetrol o dokapitalizaciji te kompanije ali bez dodatnih obveza, potvrdila je u četvrtak u izjavi za mostarski Dnevni list dužnosnica INE Zagreb Zrinka Horvat. Ona je to rekla komentirajući nedavnu odluku Parlamenta Federacije BiH kojom se odbija prijašnji prijedlog federalne vlade da se 67 posto Energopetrola proda hrvatsko-mađarskom konzorciju INA - MOL, jer zastupnici koji su protiv takvog prijedloga Vlade Federacije BiH ne žele da se bosanskohercegovačka kompanija Energopetrol proda hrvatsko-mađarskom naftnom konzorciju.

SARAJEVO - Bosanskom Srbinu Dragomiru Abazoviću, kojega je Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu optužilo za ratne zločine, u četvrtak je ukinut pritvor, priopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine. Izvanraspravno vijeće Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH zaključilo je kako mjera pritvora, koju je ranije odredio Županijski sud u Sarajevu, nije utemeljena na Zakonu o kaznenom postupku BiH kao mjerodavnom pravnom propisu, pa je naložilo puštanje Abazovića na slobodu. Dragomir Abazović zapravo se nalazi u pritvoru unutar Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu, gdje je prebačen nakon ranjavanja 5. siječnja ove godine. U akciji koju su kod Rogatice tada izveli pripadnici EUFOR-a pokušavajući privesti Abazovića, on i njegov malodobni sin su ranjeni, a supruga je ubijena.

SARAJEVO - Zapovjednik vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) general Gian Marco Chiarini upozorio je u četvrtak kako je ta zemlja i deset godina nakon rata prepuna ilegalnog oružja i opasnog streljiva koji predstavljaju prijetnju općoj sigurnosti. Na prvoj konferenciji za novinstvo što ju je održao otkako je u prosincu prošle godine preuzeo dužnost zapovjednika EUFOR-a, general Chiarini je u Sarajevu kazao kako su brojne pljenidbe ilegalnog oružja i streljiva u protekla dva mjeseca pokazale da je to još uvijek veliki problem u BiH. Samo u jednoj akciji pripadnici EUFOR-a su, polovicom siječnja u ilegalnom skladištu kod Bosanske Dubice, pronašli čak tri tone streljiva i oružja.

BAGDAD - Sudski postupak protiv svrgnutog iračkog predsjednika Sadamu Huseinu nastavljen je u četvrtak u odsutnosti svih optuženih i njihovih odvjetnika, a sljedeća rasprava je određena za 13. veljače kako bi se stigli pozvati dodatni svjedoci, objavio je sud. Na dvosatnoj raspravi, desetoj po redu u procesu Sadamu Huseinu, saslušani su iskazi dvojice svjedoka, koji su bili skriveni iza zastora, pred praznom sudnicom. Osam optuženih, među kojima Sadam Husein, nisu došli na sud kao ni odvjetnici obrane koji bojkotiraju rasprave i traže opoziv novog suca Raouf Rachid Abdek Rahamna, optuženog za pristranost. Glavni Sadamov odvjetnik u četvrtak je zatražio ostavku i dvojice tužitelja, jer su, kako je obrazložili, tijekom dosadašnjeg procesa pokazali pristranost prema bivšem iračkom vođi.

PARIZ - Velik rabin Francuske Joseph Sitruk izjavio je u četvrtak da dijeli bijes muslimana nakon što je nekoliko europskih listova objavilo karikature proroka Muhameda. "Dijelim njihov bijes i smatram da su te karikature neumjesne", rekao je veliki rabin nakon razgovora s francuskim premijerom Dominique de Villepinom. On je podsjetio da je upravo on bio prvi vjerski šef koji je reagirao kada se pojavio film Martina Scorsesea koji je o Isusu govori uvredljivo za kršćanske vjernike. Na isti sam se način pobunio protiv govora usmjerenih protiv Kurana tijekom polemika o Sotonskim stihovima Salmana Rushdiea.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙