FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

ZAGREB, 2. veljače 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaobjavljenih do 4.30
ZAGREB, 2. veljače 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja objavljenih do 4.30

WASHINGTON

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić razgovarao je u Washingtonu s kongresnikom Joelom Hefleyjem i senatorom Georgeom Voinovichem o pristupanju Hrvatske NATO-u i potpori Sjedinjenih Država tom procesu. Bebić, koji na čelu izaslanstva Hrvatskog sabora, u kojem su i zastupnici Mario Zubović i Frano Matušić, boravi u posjetu Sjedinjenim Državama, kazao je da se Hrvatska nada "najdalje 2008.", biti pozvana u NATO. S Voinovichem se razgovaralo i o suradnji RH, Albanije i Makedonije u okviru Američko-jadranske povelje te je Bebi najavio da bi Hrvatska na ljeto mogla organizirati konferenciju o NATO-u i jugoistočnoj Europi na temu stabilnosti i obrambene suradnje u regiji. Izaslanstvo Hrvatskog sabora u četvrtak na poziv američkog Kongresa prisustvovat će tradicionalnom molitvenom doručku na kojem će nazočiti i predsjednik George W. Bush. Voinovich i senator Joseph Biden, članovi Vanjskopolitičkog odbora Senata, na proljeće će posjetiti Hrvatsku, najavio je Bebić.

WASHINGTON

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić susreo se u srijedu s gradonačelnikom Washingtona Anthonyjem Williamsom i razgovarao o mogućnostima za suradnju dvaju gradova, posebice na području gospodarstva i turizma. Bandić i Williams su tijekom prvog posjeta nekog zagrebačkog gradonačelnika Washingtonu razmijenili iskustva u upravljanju gradom, urbanizmu i prometnim rješenjima u glavnim gradovima Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Bandić će obići i novi washingtonski Kongresni centar čija je izgradnja stajala 850 milijuna dolara, kako bi iskustva u njegovu podizanju iskoristio za planirani kongresni centar u Zagrebu. Bandić je Williamsa pozvao da posjeti Zagreb 31. svibnja na Dan grada, a washingtonski gradonačelnik je obećao da će nastojati doći ukoliko mu dozvole planirani poslovi.

BRUXELLES

Prijedlog o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi ne utječe na individualne odnose tih zemalja s EU-om jer se oni grade putem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (EU) ili pristupnih pregovora, izjavio je u srijedu specijalni koordinator Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erhard Busek. "Stvaranje zone slobodne trgovine ne utječe na individualne odnose tih zemalja s EU-om jer se ti odnosi grade bilateralno kroz Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju ili kroz pristupne pregovore", za Hinu je izjavio Busek, koji već dugo zagovara jedinstvenu zonu slobodne trgovine. Busek će u četvrtak u Zagrebu razgovarati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom o tom prijedlogu.

ZAGREB/BRUXELLES

Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek dolazi u četvrtak u Zagreb gdje će se sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i održati konferenciju za novinare, izjavio je u srijedu za Hinu njegov glasnogovornik Dragan Barbutovski. Prema njegovim riječima, Busek će sa Sanaderom razgovarati o posljednjem prijedlogu Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja koji je digao dosta prašine u Hrvatskoj. Premijer Sanader, koji je u ponedjeljak u Bruxellesu posjetio sjedište NATO-a, kazao je da Hrvatska razumije da prijedlog Europske komisije o stvaranju zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu nije stvaranje nekakve nove Jugoslavije, nego da ide u smjeru političke stabilnosti i trajnog mira na prostoru jugoistočne Europe.

PEKING - Nesreća koja se u srijedu dogodila u rudniku ugljena na sjeveru Kine u pokrajini Shanxi, izazvala je smrt 23 rudara, objavila je službena agencija Nova Kina te dodala da je u toj nesreći u rudniku u vlasništvu države u mjestu Sihe ugljičnim monoksidom otrovano još 53 rudara. Rudnik Sihe je velik ugljenokop u Shanxiju, pokrajini bogatoj ugljenom koja godišnje proizvede nekih 11 milijuna tona. Kineski ugljenokopi najsmrtonosniji su u svijetu i ondje gotovo svakodnevno izbijaju požari, te eksplozije ili bivaju poplavljeni.

BEJRUT

Bomba je eksplodirala blizu vojarne libanonske vojske u Bejrutu rano u četvrtak i uništila jedno vozilo a lakše ranila jednoga vojnika, objavili su izvori sigurnosti. Izvori su kazali da su mjesne novine primile telefonski poziv osobe koja je zvala u ime Al Qaide i najavila da će meta biti mjesto sigurnosti u Bejrutu kao odmazda za uhićenje članova te terorističke mreže prošloga mjeseca. Libanonske vlasti su uhitile 13 članova Al Qaide koji su navodno pripremali mrežu u Libanonu novačeći Libanonce i palestinske izbjeglice za borbu protiv koalicijskih snaga u Iraku pod vodstvom vođe Al Qaide za Irak Abu Moussaba al-Zarqawija.

PARIZ

Vlasnik francuskog dnenvika France Soir, francusko-egipatski poslovni čovjek Raymond Lakah otpustio je predsjednika i direktora izdanja Jacquesa Lefranca nakon što je list u srijedu objavio karikature proroka Muhameda preuzevši ih iz danskoga dnevnika Jyllands-Posten. U priopćenju objavljenom u srijedu Lakah navodi da je "odlučio smijeniti Jacquesa Lefranca s dužnosti glavnoga urednika u znak dubokog poštivanja religije i uvjerenja svakoga pojedinca". Lakah se ispričao muslimanskoj zajednici i svakoj osobi koja je mogla biti šokirana. France Soir dosad je jedini u Francuskoj objavio 12 karikatura proroka Muhameda s naslovom "Da, imamo pravo objaviti karikaturu Boga", a uredništvo je pojasnilo da želio pokazati solidarnost s danskim kolegama koji su karikature objavili u rujnu a ovih su dana suočeni s lavinom nezadovoljstva arapskih zemalja.

WASHINGTON

Sjedinjene Države pokušavaju uvjeriti Izrael da deblokira sredstva koja duguje Palestinskoj vlasti a zamrznuo ih je nakon izborne pobjede Hamasa, objavio je u srijedu State Departmnet. Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. Podsjetio je da je "bliskoistični kvartet (SAD, Europska unija, Rusija i UN) obećao nastaviti financirati Palestinsku vlast do formiranja nove vlade. Izraelci su odlučili zamrznuti transfer prihoda od poreza i carina u iznosu od 45 milijuna dolara Palestinskoj samoupravi tvrdeći da ne žele da ta sredstva padnu u ruke "terorista" te su pozvali Palestince da razmotre sve političke opcije nakon pobjede Hamasa na prošlotjednim parlamentarnim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙