FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 1. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 1. veljače 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

BRUXELLES - Prijedlog o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Europi ne utječe na individualne odnose tih zemalja s EU-om jer se oni grade putem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (EU) ili pristupnih pregovora, izjavio je u srijedu specijalni koordinator Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erhard Busek. "Stvaranje zone slobodne trgovine ne utječe na individualne odnose tih zemalja s EU-om jer se ti odnosi grade bilateralno kroz Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju ili kroz pristupne pregovore", za Hinu je izjavio Busek, koji već dugo zagovara jedinstvenu zonu slobodne trgovine. Busek će u četvrtak u Zagrebu razgovarati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom o tom prijedlogu.

ZAGREB/BRUXELLES - Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek dolazi u četvrtak u Zagreb gdje će se sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i održati konferenciju za novinare, izjavio je u srijedu za Hinu njegov glasnogovornik Dragan Barbutovski. Prema njegovim riječima, Busek će sa Sanaderom razgovarati o posljednjem prijedlogu Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja koji je digao dosta prašine u Hrvatskoj. Premijer Sanader, koji je u ponedjeljak u Bruxellesu posjetio sjedište NATO-a, kazao je da Hrvatska razumije da prijedlog Europske komisije o stvaranju zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu nije stvaranje nekakve nove Jugoslavije, nego da ide u smjeru političke stabilnosti i trajnog mira na prostoru jugoistočne Europe.

BRUXELLES - Međunarodnu konferenciju posvećenu prvoj javnoj raspravi o Bijeloj knjizi Europske komisije o informiranju i europskoj demokraciji u srijedu popodne u Bruxellesu otvorila je Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica hrvatske Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Europska je komisija u srijedu usvojila Bijelu knjigu o komunikacijskoj strategiji EU čiji je cilj ukloniti ili smanjiti jaz između građana i europskih institucija. Plavša Matić je rekla da organizacije civilnog društva mogu pomoći u provedbi komunikacijske strategije i kako bi važne poruke doprle do svih građana. Dodala je da je hrvatski parlament prije nekoliko dana usvojio novu komunikacijsku strategiju za informiranje javnosti o pristupu Hrvatske Europskoj uniji. To je dobar primjer da ulogu u tome trebaju imati i nacionalne vlasti, a ne samo europske institucije", rekla je Plavša Matić.

ZAGREB - Zaklada "Za istinu o Domovinskom ratu" osnovana je kako bi pružala pomoć obrani Ante Gotovine i drugih hrvatskih generala optuženih pred Haškim sudom (ICTY), pomagala u školovanju djece hrvatskih branitelja te promicala znanstvena istraživanja i istinu o Domovinskom ratu, rečeno je u srijedu na predstavljanju zaklade u zagrebačkom hotelu Westin. "Željeli smo osnovati zakladu za pomoć hrvatskim generalima i hrvatskim optuženicima na Haškom sudu, koja bi iz viška sredstava brinula oko istine i propagiranja istine o Domovinskom ratu, oko znanstvenih istraživanja Domovinskog rata i također pomoći djeci branitelja", kazao je član Upravnog vijeća zaklade Igor Zidić pred četrdesetak uzvanika i novinara na predstavljanju zaklade.

LJUBLJANA - Pitanje imovine talijanskih optanata koja je nakon njihova odlaska poslije Drugog svjetskog rata ostala na području Slovenije i Hrvatske riješeno je već sklopljenim ugovorima, priopćilo je u srijedu slovensko Ministarstvo vanjskih poslova reagirajući na najave da bi talijanski parlament prije svog raspuštanja uoči ovogodišnjih izbora mogao donijeti rezoluciju o pitanju te imovine. Pitanje optantske imovine za Sloveniju je riješeno budući da je još prije pune 4 godine uplatila zadnju ratu za tu imovinu koja je bila predviđena ugovorom između Italije i bivše Jugoslavije. Italija sve do danas nije preuzela ta sredstva koja su isplaćivana na fiducijarni račun Dresdner banke u Luksemburgu, očito želeći to pitanje držati otvorenim, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte doputovat će u ponedjeljak u Beograd, javili su u srijedu beogradski mediji pozivajući se na njezinu glasnogovornicu Florence Hartmann. Ona je najavila da će Del Ponte razgovarati s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem i ministrom odbrane SCG Zoranom Stankovićem, kao i susret Del Ponteove sa specijalnim tužiteljem za ratne zločine Vojislavom Vukčevićem. Hartmann je podsjetila da je puna suradnja SCG s haškim sudom jedan od uvjeta EU za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Del Ponte je u intervjuu francuskom listu "Figaro" zatražila od Europske unije prekid tih pregovora ukoliko Beograd ne izruči optuženog Ratka Mladića.

SARAJEVO - Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwartz Schilling izjavio je u srijedu kako su glavni prioriteti BiH u narednom razdoblju pregovori o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, te pregovori u vezi NATO-ova programa Partnerstvo za mir, čiji član BiH još nije postala. Schwartz Schilling je to rekao nakon današnjeg sastanka s članovima Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda državnog parlamenta BiH, što je ujedno bio i njegov prvi službeni sastanak s nekim od bosanskohercegovačkih političkih dužnosnika nakon jučerašnjeg preuzimanja dužnosti od Paddya Ashdowna.

BEČ - Vrijeme istječe za privođenje pred lice pravde osumnjičenih za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu, jer su to danas starci. Potrebno je učiniti mnogo više da bi se osumnjičeni uhitili i svakom pojedinom od njih sudilo za pojedine zločine, rekao je u srijedu na konferenciji za novinstvo u Beču direktor Centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff. On je izjavio da je u utorak u Beču razgovarao s austrijskom ministricom pravosuđa Karin Gastinger i ministricom unutarnjih poslova Liese Prokop o novom razvoju i naporima koji se poduzimaju da se osumnjičeni dovedu na sud. Zuroff drži da se u Austriji ne poduzima dovoljno na progonu nacističkih ratnih zločinaca. Spomenuo je Milivoja Ašnera (92) kojega se sumnjiči da je u Slavonskoj Požegi 1941. i 1942. počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

WASHINGTON - Američki demokrati kritiziraju govor o stanju nacije predsjednika Georgea W. Busha i drže da nema razloga za optimistične tonove, a mediji ocjenjuju da je manje ambiciozan govor odraz realnosti s kojom se predsjednik suočava. Bush je u govoru ocijenio da je stanje američke nacije odlično i da će biti još bolje. Oporbeni demokrati međutim misle drukčije te kažu da Bush nije u dodiru sa stvarnošću. "Predsjednik Bush je opisao stanje nacije vrlo različito od onoga u kojem većina Amerikanaca živi svaki dan, zapravo, opisao je zemlju mašte", rekao je senator John Kerry, kojega je Bush pobijedio na predsjedničkim izborima prošle godine. Bush je istaknuo da se Sjedinjene Države moraju osloboditi ovisnosti o nafti s Bliskog istoka te obećao da će pobijediti u Iraku i nastaviti uspješnu borbu protiv terorizma.

JERUZALEM - Izraelci su tijekom siječnja odlučili zamrznuti transfer prihoda od poreza i carina u iznosu od 45 milijuna dolara Palestinskoj samoupravi sve dok njezini dužnosnici ponovno ne razmotre sve političke opcije nakon pobjede Hamasa na prošlotjednim parlamentarnim izborima, izvijestio je u srijedu glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Mark Regev. "Transfer prihoda bit će obustavljen neko vrijeme. Automatski transfer prihoda za sada se neće provoditi. No, mi smo zabrinuti da bi nam se ovakva naša odluka mogla vratiti u obliku samoubilačkih napada", rekao je Regev. Palestinski dužnosnici upozorili su da je izraelska isplata za siječanj već prešla zadani rok te da vjerojatno neće biti u stanju isplatiti plaće za 137.000 vladinih radnika ukoliko Izraelci ne pošalju novce.

ZAGREB - Palestinski predsjednik Mahmud Abas neće od Hamasa zahtijevati da prizna izraelsku državu kao uvjet da mu dopusti osnivanje vlade, rekao je u srijedu visoki palestinski dužnosnik, zanijekavši tako prijašnje informacije iz Egipta koje su govorile upravo suprotno. Dužnosnik blizak Abasu, koji nije želio biti imenovan, rekao je kako će palestinski predsjednik ipak ustrajati na tome da nova vlada preuzme obvezu ispoštovati sve dosadašnje sporazume postignute s Izraelom. Ravnatelj egipatske obavještajne službe Omar Suleiman prije podne je, nakon Abasovog susreta s predsjednikom Hosnijem Mubarakom, rekao kako će palestinski predsjednik od Hamasa zatražiti formiranje vlade tek kad prizna Izrael, te da od njega zahtijeva prestanak nasilja i prihvaćanje sporazuma s Izraelom.

NEW YORK - Predsjednik Svjetskog židovskog kongresa prisiljen je prestati obnašati financijske dužnosti u toj organizaciji nakon što je financijska revizija ustvrdila da postoje problemi u upravljanju sredstvima i evidenciji troškova, no nije ustanovljena kriminalna aktivnost, izvijestili su u srijedu službeni izvori. U skladu s odlukom Ureda glavnog državnog tužitelja Eliota Spitzera, rabin Izrael Singer više neće biti zadužen za prikupljanje financijskih sredstava i upravljanje financijama unutar organizacije. Svjetski židovski kongres promovira židovska prava u svijetu i prikuplja milijune dolara koji se dijele u obliku odštete žrtvama holokausta ili njihovim nasljednicima diljem svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙