FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.
ZAGREB, 1. veljače 2006. (Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati.

WASHINGTON - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić posjetio je u utorak Gospodarsku komoru Washingtona i s njezinom predsjednicom Barbarom Lang razgovarao o gospodarskoj suradnji glavnih gradova Hrvatske i Sjedinjenih Država. Bandić i Lang su kao moguća polja suradnje Zagreba i Washingtona izdvojili turizam, usluge i trgovinu, a konkretni oblici suradnje bi trebali biti utvrđeni kada uskoro zagrebačko gospodarsko izaslanstvo posjeti Washington.

Washingtonska Gospodarska komora, koja broji 2087 članova, nastoji povezati svoje članove s onima u drugim zemljama kako bi mogli poslovno surađivati.

"To pomaže gospodarstvu Washingtona i može pomoći gospodarstvu Zagreba", rekla je novinarima nakon susreta Barbara Lang.

Glavne gospodarske grane u Washingtonu su turizam i uslužne djelatnosti poput zdravstvenih, pravnih i obrazovnih, kao i usluge lobista koji promiču interese zainteresiranih poslovnih subjekata u institucijama američkih vlasti. Bandić je istaknuo kako zagrebačko gospodarstvo čini skoro 50 posto ukupnog hrvatskog gospodarstva te da su poslovni ljudi grada zainteresirani za suradnju s washingtonskim gospodarstvom. On je u razgovoru naveo kako je turizam velika šansa Zagreba zbog čega zajedno s hrvatskom Vladom priprema projekt proširenja Zagrebačke zračne luke, a samostalno izgradnju Kongresnog centra. Oba projekta bila bi vrijedna 250 milijuna eura.

MOSTAR - Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz Schilling najavio je u utorak navečer kako će on biti posljednji visoki predstavnik u BiH rekavši da će, kako se izrazio, u bliskoj budućnosti prestajati postojati i Ured visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR). Schilling je ovo rekao u svom prvom javnom obraćanju građanima BiH koje su istodobno emitirali državna televizija te entitetske televizije Federacije BiH i Republike Srpske. Schilling je međutim naglasio kako nakon gašenja dužnosti visokog predstavnika neće napustiti BiH.

"Ostat ću u BiH kao posebni predstavnik EU-a, kako bih pomogao u usmjeravanju procesa integracije", rekao je Schilling dodavši kako je budućnost BiH u europskim i euroatlantskim integracijama.

Schilling, koji je u utorak i službeno preuzeo dužnost od svog prethodnika Paddyja Ashdowna, smatra kako postoje realni izgledi da će BiH tijekom njegova mandata potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom te priključiti se NATO-ovom programu Partnerstvo za mir. Istaknuo je da za poduzimanje ovih koraka ka europskim i euroatlantskim integracijama BiH mora biti potpuno suverena država, te da odgovornost moraju preuzeti bosanskohercegovački dužnosnici.

TEHERAN - Šef iranske diplomacije Manouchehr Mottaki izjavio je u utorak da će Iran u subotu prekinuti "dragovoljnu suradnju" s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) ukoliko ga se "prijavi" UN-ovu Vijeću sigurnosti ili se Vijeće "obavijesti" o njegovu nuklearnom pitanju.

"Nema razlike između obavijesti i prijave Vijeću sigurnosti", rekao je ministar u Londonu, kako prenosi iranska televizija.

"U oba slučaja, ukoliko se pitanje preda Vijeću sigurnosti Iran će prekinuti svoju dragovoljnu suradnju" s IAEA-om "od subote 4. veljače", kazao je.

"Svima s kojima smo razgovarali rekli smo da nema govora o ponovnoj obustavi naših nuklearnih istraživanja. To je nepovratno", ustvrdio je. "Treba dodati da nuklearno istraživanje nije isto što i industrijska proizvodnja nuklearnog goriva", dodao je ministar.

IAEA je izvijestila da su njezini inspektori u Iranu vidjeli dokumente u svezi s proizvodnjom dijelova za nuklearno oružje i potvrdili da je Teheran doista započeo istraživanja na obogaćivanju urana, doznaje se iz izvora bliskih agenciji. To su informacije iz privremenog izvješća koje je Međunarodna agencija za atomsku energiju poslala 35 državama članicama svog Vijeća guvernera koje će u četvrtak i u petak održati izvanrednu sjednicu.

MOSKVA - Rusija je spremna surađivati s novim čelništvom Palestinske samouprave čak i ako je budu činili samo predstavnici pokreta Hamas, izjavio je u utorak šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, a prenosi agencija Interfax. Rusija ne "odbacuje" novo palestinsko čelništvo, rekao je ruski ministar vanjskih poslova u Londonu, gdje boravi kako bi sudjelovao na sastancima posvećenim iranskom nuklearnom pitanju i stanju na Bliskom istoku.

"Vrlo je vjerojatno da će to biti koalicijska vlada, ali nije isključeno da će je činiti samo predstavnici Hamasa", dodao je Lavrov.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak ujutro da međunarodna zajednica treba nastaviti s pružanjem pomoći Palestincima, unatoč pobjedi Hamasa.

WASHINGTON/NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izrazio je u utorak "ozbiljnu zabrinutost" sporim napretkom reformi i nasiljem na Kosovu. U najnovijem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a o stanju na Kosovu u drugom polugodištu 2005. Annan je upozorio na povećanje nasilja u pokrajini kojom UN upravlja od 1999. pošto je NATO iz nje izbacio jugoslavenske snage nakon kršenja ljudskih prava u sukobu Srba i Albanaca.

"Pozivam kosovske čelnike da obnove napore kako bi osigurali stvarni, ubrzani i održivi napredak u provedbi standarda", rekao je Annan govoreći o osam ciljeva koji uključuju uspostavu demokratskih institucija, zaštitu manjina i stvaranje funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva na Kosovu.

Upozorio je na povećanje broja ozbiljnih incidenata, uključujući one u kojima su meta bili kosovski Srbi, pozivajući čelnike pokrajine da surađuju s UN-ovom upravom (UNMIK) kako bi odgovorni bili privedeni pravdi.

DUBAI - Otmičari dvojice njemačkih talaca u Iraku rekli su da će ubiti taoce za 72 sata ukoliko Njemačka ne prekine suradnju s Irakom i ne zatvori svoje veleposlanstvo u Bagdadu, objavila je televizija al-Jazeera u utorak. Na novoj videosnimci vide se taoci Rene Braeunlich i Thomas Nitzschke, iza kojih stoje maskirani i naoružani muškarci koji su u njih uperili automatske puške. Snimka nosi nadnevak 29. siječnja. Otmičari pripadaju militantnoj islamističkoj skupini Ansar al-Tawhid Wa-Sunna, tvrdi al-Jazeera, dodajući da skupina zahtijeva i da njemačke tvrtke napuste Irak. Dvojica inženjera došla su u Irak nakratko, radi posla, kako bi postavili strojeve koje je naručio kooperant rafinerije u Baijiu, 180 km sjeverno od Bagdada. Oteti su dok su išli kući s posla u rafineriji, kako navodi iračka policija. Na videosnimci od petka taoci mole njemačku vladu da pomogne u njihovu oslobađanju, a kancelarka Angela Merkel obećala je da će poduzeti sve kako bi se taoci pustili na slobodu.

DŽAKARTA - Trajekt sa 105 osoba, 82 putnika i 23 člana posade, potonuo je u noći s utorka na srijedu u vodama Indonezije, objavile su lučke vlasti. Trajekt je putovao s indonezijske obale otoka Timora na otok Rot kada je uletio u oluju. Prema izvještaju lokalnog radija El Shinta za sada je iz mora spašeno 12 osoba dok se za ostalima traga.

"Vrijeme se trenutačno smirilo i spasilačke ekipe su na terenu", izjavio je član lučke kapetanije Kupanga, luke iz koje je trajekt isplovio.

KOPENHAGEN - Radnici danskog dnevnog lista Jylland-Posten, koji je u rujnu prošle godine objavio sporne karikature proroka Muhameda, vratili su se u svoje urede nakon što su iz njih radi prijetnje bombom evakuirani u utorak poslijepodne, rekao je jedan od zaposlenika.

"Vratili smo se u urede", rekao je urednik internet izdanja lista. Radnici u sjedištu lista u gradu Arhusu kao i u redakciji u Kopenhagenu evakuirani su, no utvrđeno je da nije bilo bombi u uredima.

Jylland-Posten se u ponedjeljak ispričao muslimanima zato što ih je uvrijedio objavom karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan s turbanom u obliku bombe. Bombaška prijetnja upućena je telefonom u utorak poslijepodne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙