FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 31. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 31. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

BRUXELLES - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn odbacio je u utorak u Bruxellesu špekulacije da prijedlog stvaranja jedinstvene zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu znači pokušaj obnavljanja bivše Jugoslavije, a hrvatski prijedlog o proširenju CEFTA-e ocijenio je "relevantnom alternativom". "Da budem iskren i otvoren, čisti je nonsens pretpostaviti da bi netko pokušao stvoriti bivšu Jugoslaviju. Cilj prijedloga Europske komisije jest da se pojača trgovina i investicije na zapadnom Balkanu, stvaranjem regionalne zone slobodne trgovine, koja bi zamijenila postojeću mrežu bilateralnih aranžmana", rekao je Rehn u ekskluzivnom razgovoru za HRT.

WASHINGTON - Hrvatska je ostvarila značajan napredak u integriranju u svjetski trgovački sustav i ukoliko nastavi s reformama na tom putu mogla bi biti uzor zemljama jugoistočne Europe, izvijestila je u utorak Svjetska banka. Hrvatska je dobro pozicionirana u sustavu svjetske trgovine, navodi se u izvješću Svjetske banke "Od dezintegracije do integracije: istočna Europa i bivši Sovjetski Savez u međunarodnoj trgovini". "Hrvatska je u dobrom položaju i značajno napreduje ne samo u reformama i liberalizaciji trgovine kao članica Svjetske trgovačke organizacije nego već nekoliko godina radi na nizu unutarnjih reformi", rekao je na konferenciji za novinare glavni autor izvješća Harry Broadman.

LONDON - Diplomati koji raspravljaju o političkom rješenju za Kosovo postavili su rok za donošenje rezolucije zatraživši dogovor do kraja godine, rekao je viši britanski dužnosnik u utorak. Dužnosnik koji je tražio da ostane neimenovan, rekao je da će savjetodavna Kontaktna skupina za Kosovo koja se sastala u Londonu kasnije u utorak objaviti izjavu u kojoj traži da se sporazum postigne sada kako bi se osigurala sigurnost u nestabilnoj regiji Balkana. "Dogovor treba biti dovršen tijekom 2006. godine", rekao je dužnosnik a njegova je izjava prva nekog diplomate u kojoj se određuje rok za dovršetak razgovora. Objava dolazi nekoliko dana nakon smrti čelnika kosovskih Albanca Ibrahima Rugove i sugerira da međunarodni dužnosnici žele da se njegovo mjesto zbog pregovora što prije popuni.

ATENA - Glavni albanski oporbeni čelnik Hashim Thaci sastao se nakratko sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, objavila je u utorak Thacieva glasnogovornica. Bivši čelnik albanskih gerilaca i predsjednik Demokratske stranke Kosova razgovarao je s Tadićem u ponedjeljak u Ateni na prijemu kojemu je domaćin bio grčki predsjednik Karolos Papoulias, rekla je Vlora Citaku. Oba političara sudjelovala su u Ateni na Socijalističkom internacionalnom forumu koji okuplja više od 160 socijaldemokratskih i socijalističkih stranaka iz svih dijelova svijeta. Njihov sastanak dogodio se u vrlo osjetljivo vrijeme za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova.

ZAGREB - Europska unija (EU) trebala bi prekinuti pregovore o priključenju sa Srbijom kako bi prisilila Beograd da uhiti haškog bjegunca Ratka Mladića, rekla je u utorak glavna haška tužiteljica Carla del Ponte. U razgovoru za francuski list Le Figaro, Del Ponte je izjavila kako vjeruje da bi Srbija izručila Mladića bude li Unija uvjetovala približavanje i eventualno punopravno članstvo te balkanske zemlje u EU-u. "Ako pregovori budu suspendirani, Srbi će morati uhititi Mladića", rekla je. "Ako EU bude od Begrada tražila uhićenje Mladića, premijer Vojislav Koštunica će to i učiniti", dodala je Del Ponte.

LJUBLJANA - Četvoro pripadnika Slovenske vojske otputovat će u mirovnu misiju NATO saveza u Irak do kraja veljače, ali kontroverzna odluka kojom Janšina vlada želi povećati kredibilitet Slovenije u Sjevernoatlantskom savezu ipak neće proći bez parlamentarne rasprave. Dvije oporbene stranke, liberalni demokrati (LDS) i socijalni demokrati (SD) u utorak su sakupili potrebna 23 zastupnička potpisa sa zahtjevom da parlament raspravlja o misiji koju opozicija lijevog centra naziva odstupanjem od prijašnje politike prema Iraku.

KIJEV - Ukrajinska vlada odobrila je u utorak plan kojemu je cilj nastavak dotoka plina iz Rusije i središnje Azije, objavili su dužnosnici naftne tvrtke Naftogaz. Dogovor je dio složenog sporazuma kojeg su ovog mjeseca postigli Moskva i Kijev kako bi rješili spor oko cijene plina. Po tom dogovoru, koji je trebalo usuglasiti do 1. veljače, nova zajednička tvrtka preuzet će odgovornost za opskrbu plinom industrijskim i malim potrošačima u Ukrajini. Tvrtka bi bila u zajedničkom vlasništvu ukrajinskog Naftogaza i RosUkrEnergo, kompanije koju u omjeru 50:50 posjeduje ruski Gazprom i nepoznati investitori.

KOPENHAGEN - Zgrada uprave u Aarhusu, te redakcija u Kopenhagenu danskog dnevnog lista Jyllands-Posten koji je objavio karikature proroka Muhameda, evakuirani su u utorak kasno poslijepodne nakon dojave o postavljenoj bombi, priopćila je danska policija. Prijetnja je oko 17.00 sati upućena putem telefona novinama koje su 30. rujna objavile prijeporne karikature koje su izazvale negodovanje islamskih zemalja protiv Danske. Zgrade će pregledati policija, rekao je glasnogovornik policije.

TUNIS - Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja tražili su od danske vlade u utorak u Tunisu da "oštro kazne" autore karikatura proroka Muhameda objavljenih u jednom danskom listu. "Vijeće arapskih ministara unutrašnjih poslova oštro osuđuju uvrede islama i proroka koji su objavljeni u danskom tisku i traži od danske vlade da oštro sankcionira autore tih uvreda", kaže se u izjavi koju arapski ministri unutarnjih poslova usvojili na svom 23. zasjedanju. Ministri su također tražili da se "to više ne ponovi". Izjava se odnosi na niz satiričkih crteža objavljenih u rujnu 2005. u danskom dnevnom listu Jyllands-Posten pod naslovom "Muhamedova lica". Islam zabranjuje prikazivanje proroka.

TEHERAN - Prijavljivanje pitanja iranskog nuklearnog programa Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda moglo bi značiti "kraj diplomacije", upozorio je glavni iranski pregovarač u pitanju nuklearnog programa Ali Larijani. "To definitivno nije pozitivno", rekao je Larijani televizijskoj postaji Khabar. "Europljani bi trebali biti pažljiviji jer bi oni mogli biti ti koji su započeli taj proces ali ne moraju biti i oni koji će ga završiti". Larijanijev komentar dolazi u trenutku kada spor oko iranskog nuklearnog programa treba ući u novu fazu nakon sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču. Prijavi li IAEA Iran Vijeću sigurnosti, to će tijelo vjerojatno razmatrati mjere protiv Irana, uključujući i mogućnost sankcija.

BEČ - Ministri nafte članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a) odlučili su u utorak na izvanrednom sastanku u Beču, zadržati postojeće proizvodne kvote sirove nafte. Proizvodne kvote iznose 28 milijuna barela na dan, prenio je novinarima predsjednik Konferencije OPEC-a, nigerijski ministar nafte Edmund Maduabebe Daukoru. Dodao je da je razgovarao s iranskim ministrom nafte, koji mu je obećao da - bez obzira na odluku Vijeća guvernera Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, koje bi moglo na izvanrednom zasjedanju u četvrtak donijeti odluku o prijavi Irana Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda - Iran neće smanjiti ni proizvodne kvote niti isporuke sirove nafte, koja iznosi četiri milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙