FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Angela Merkel: Njemačka će uvijek pružati potporu Izraelu

JERUZALEM, 30. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Njemačka kancelarkaAngela Merkel položila je u ponedjeljak vijenac u memorijalnom centruholokausta Yad Vashem u Jeruzelamu, te kazala da će se Njemačka idalje pružati vječnu potporu Izraelu.
JERUZALEM, 30. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Njemačka kancelarka Angela Merkel položila je u ponedjeljak vijenac u memorijalnom centru holokausta Yad Vashem u Jeruzelamu, te kazala da će se Njemačka i dalje pružati vječnu potporu Izraelu.

"Duboko sam potresena i osjećam, i u ime Njemačke, duboki sram", kazala je njemačka kancelarka.

"Postojanje države Izrael bio je i ostaje nenarušivi kamen-temeljac njemačke politike, u to možete biti sigurni", istaknula je Merkel tijekom svog prvog posjeta Izraelu otkako je krajem prošle godine izabrana njemačkom kancelarkom.

Njemačka kancelarka zasadila je maslinu, simbol mira u Yad Vashemu.

"Snažno stojimo uz izraelsku stranu, pogotovo u teškim vremenima", istaknula je.

Merkel je obišla i muzej Yad Vashema, te u Dvorani sjećanja položila vijenac.

"Samo oni koji poznaju prošlost imaju budućnost", upisala je njemačka kancelarka u knjigu gostiju, citirajući riječi njemačkog diplomata i filozofa Wilhelma von Humboldta (1767-1835).

Merkel je prva čelnica EU-a koja je posjetila Bliski istok otkako je islamistička militantna organizacija Hamas pobjedila na prošlotjednim palestinskim izborima.

Njemačka kancelarka već se sastala s visokim izraelskim dužnosnicima, a tijekom dana trebala bi razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, od kojeg će, kako je kazala, zatražiti da izvrši pritisak da Hamas prizna Izrael.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙