FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Angela Merkel počela posjet Izraelu

TEL AVIV, 29. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka AngelaMerkel doputovala je u nedjelju navečer u zračnu luku Ben Gurion ublizini Tel Aviva u dvodnevni posjet Izraelu i Zapadnoj obali.
TEL AVIV, 29. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u nedjelju navečer u zračnu luku Ben Gurion u blizini Tel Aviva u dvodnevni posjet Izraelu i Zapadnoj obali.

Odmah po dolasku sastala se s privremenim izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, koji joj je izrazio izraelsku zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa. Izrael optužuje Iran da želi razviti nuklearno oružje, što službeni Teheran opovrgava.

Merkel je kazala da Iran nije prijetnja samo Izraelu, već cijelom demokratskom svijetu.

"Iran nije samo prijetnja Izraelu, već isto tako demokratskim zemljama svijeta", rekla je Merkel nakon sastanka s Olmertom.

Merkel je prva čelnica neke velike sile koja se sastaje s Olmertom otkad je premijer Ariel Sharon, koji leži u komi u jeruzalemskoj bolnici, 4. siječnja pretrpio moždani udar.

To putovanje, prvo Angele Merkel na Bliski istok od njezina dolaska na vlast u studenom, događa se u trenutku velikog političkog previranja zbog iznenađujuće pobjede radikalnog pokreta Hamas na palestinskim izborima u srijedu.

Kancelarka, koja bi se trebala susresti s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom u ponedjeljak u Ramallahu na Zapadnoj obali, nije predvidjela razgovore s Hamasovim čelnicima.

U ponedjeljak bi trebala razgovarati i s novom šeficom izraelske diplomacije Tzipi Livni, kao i Benjaminom Netaniyahuom, šefom Likuda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙