FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hamas se suočava s prijetnjom ukidanja zapadne pomoći

JERUZALEM, 29. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europska unija bi moglaprestati financirati Palestinsku samoupravu na čelu s Hamasom, ako tajislamistički pokret ne odustane od nasilja i ne prizna Izrael, reklaje u nedjelju navečer njemačka kancelarka Angela Merkel koja boravi udvodnevnom posjetu Izraelu i Zapadnoj obali.
JERUZALEM, 29. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europska unija bi mogla prestati financirati Palestinsku samoupravu na čelu s Hamasom, ako taj islamistički pokret ne odustane od nasilja i ne prizna Izrael, rekla je u nedjelju navečer njemačka kancelarka Angela Merkel koja boravi u dvodnevnom posjetu Izraelu i Zapadnoj obali.

Riječ je o dosad najizravnijoj prijetnji o ukidanju europske pomoći Palestincima nakon što je Hamas prošlog tjedna odnio iznenađujuću pobjedu na palestinskim izborima.

Sjedinjene Države su također zaprijetile ukidanjem pomoći Palestincima.

Hamas, koji bi trebao sastaviti novu palestinsku vladu, odbacio je zapadne prijetnje ukidanjem pomoći kao ucjenu, te je odbio pozive na razoružanje i odustajanje od svoje politike uništavanja države Izrael.

"Takva Palestinska samouprava ne može biti izravno financirana novcem iz Europske unije", rekla je Merkel na konferenciji za tisak s privremenim izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, s kojim se sastala neposredno po dolasku u Izrael u nedjelju navečer.

Diplomatski izvori rekli su da se Merkel konzultirala s drugim europskim čelnicima uoči puta u Izrael. Prošle je godine Europska unija Palestinskoj samoupravi donirala 500 milijuna eura, a taj je iznos neophodan za preživljavanje palestinske administracije.

U Washingtonu je vođa senatske većine Bill Frist najavio da će Kongres ukinuti financiranje Samouprave ako se Hamas ne reformira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙