FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoke cijene nafte potiču OPEC na zadržavanje postojeće proizvodnje

BEČ, 30. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ministri za naftu članicaOrganizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pripremaju se zadržatiproizvodnju nafte na postojećoj najvišoj razini u proteklih 25 godina,budući da strahovanja od poremećaja u opskrbi iz Nigerije, Irana iRusije nadjačavaju prognoze o slabijoj potražnji tijekom proljeća.
BEČ, 30. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ministri za naftu članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pripremaju se zadržati proizvodnju nafte na postojećoj najvišoj razini u proteklih 25 godina, budući da strahovanja od poremećaja u opskrbi iz Nigerije, Irana i Rusije nadjačavaju prognoze o slabijoj potražnji tijekom proljeća.

Cijene nafte prekoračile su 68 dolara po barelu u kontekstu priprema sila u sastavu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za raspravu o iranskom atomskom programu. Napadi na naftnu industriju OPEC-ove članice Nigerije i oštar pad izvoza energenata iz Rusije dodatno su u zemljama-potrošačima poduprli predodžbu o ranjivosti opskrbe.

Najveći svjetski potrošač, SAD je poručio OPEC-u da mora proizvoditi više a ne manje nafte, izjavio je u prvoj polovini siječnja američki ministar za energetiku Sam Bodman.

Analitičari se slažu da OPEC-ov manevarski prostor na sastanku zakazanom u utorak u Beču baš i neće biti velik usprkos dokazima da je na tržištu više nego dovoljno nafte da se pokrije vrhunac potražnje tijekom zime te da bi je moglo biti previše za toplije drugo tromjesečje.

"Mislim da bismo proizvodnju trebali ostaviti kakva jest. Ponovno ćemo je razmotriti u ožujku", kazao je novinarima alžirski ministar za energetiku i rudarstvo Hakib Khelil.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi kazao je novinarima da najveći izvoznik nafte u svijetu ne vidi "apsolutno" nikakvu potrebu za smanjenjem proizvodnje tijekom cijele ove godine. Gospodarski rast u Aziji glavni je motor visokih cijena nafte i on se nastavlja, dodao je.

Usprkos tome što je dnevna proizvodnja članica OPEC-a blizu 30 milijuna barela, cijene nafte ustraju na visokoj razini blizu 70,85 dolara po barelu zabilježenih u kolovozu prošle godine, što ugrožava gospodarsku ekspanziju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙