FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale nakon saudijske ponude o pojačanoj proizvodnji

LONDON, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su uutorak ispod razine od 68 dolara po barelu nakon što je vodeća članicaOrganizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Saudijska Arabija ponudilapovećanje proizvodnje kako bi nadoknadila izostale isporuke izNigerije.
LONDON, 24. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u utorak ispod razine od 68 dolara po barelu nakon što je vodeća članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Saudijska Arabija ponudila povećanje proizvodnje kako bi nadoknadila izostale isporuke iz Nigerije.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 43 centa na 67,67 dolara, nadovezavši se na pad cijena od prethodnog dana s najviše razine od početka rujna od čak 69,20 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 29 centi na 65,87 dolara.

"Odnos ponude i potražnje koji potiče pad cijena teško je ignorirati. Zalihe su solidne. No, priljev ulagača i dalje je snažan a geopolitička buka sveprisutna", konstatira se u izvješću JPMorgan-a. Ti su faktori podigli cijene za 11 posto u razdoblju od početka godine.

U međuvremenu je saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio da je stanje na svjetskim tržištima dobro ali je obećao i da će Riyadh proizvoditi više nafte bude li potrebno. Istaknuo je i da će OPEC na sastanku zakazanom 31. siječnja u Beču vjerojatno zadržati proizvodnju na dosadašnjoj razini.

S druge pak strane, eskalacija napetosti oko iranskih nuklearnih ambicija ograničava daljnji pad cijena budući da bi Teheran po procjenama analitičara mogao reagirati na pritisak Zapada smanjenjem dnevne prodaje nafte, koja trenutno doseže 2,4 milijuna barela.

Novi napadi nigerijskih militanata na naftna postrojenja i dalje ometaju redovitu isporuku nafte iz osmog po veličini proizvođača nafte u svijetu, što također podupire visoku razinu cijena.

Sljedeći je faktor rasta cijena zabrinutost zbog smanjenih isporuka plina iz Rusije, potaknutih ponovnim rasplamsavanjem spora između Rusije i Ukrajine nakon priznanja Kijeva da je preuzimao isporuke tog energenta namijenjene klijentima u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙