FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umirujuće izjave iz Saudijske Arabije ograničile rast cijena nafte

LONDON, 23. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su seu ponedjeljak blizu razine od 68 dolara po barelu nakon što se vodećiizvoznik Saudijska Arabija obvezao nadoknaditi eventualan izostanakisporuke iz Nigerije, isključivši mogućnost smanjenja proizvodnje nasastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), zakazanomsljedećeg tjedna.
LONDON, 23. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak blizu razine od 68 dolara po barelu nakon što se vodeći izvoznik Saudijska Arabija obvezao nadoknaditi eventualan izostanak isporuke iz Nigerije, isključivši mogućnost smanjenja proizvodnje na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), zakazanom sljedećeg tjedna.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 50 centi na 67,98 dolara nakon što je nakratko dosegnuo čak 69,20 dolara, najvišu razinu od početka rujna. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 28 centa na 66,15 dolara.

Cijene su u razdoblju od prosinca naglo porasle za čak 10 dolara po barelu zbog strahovanja potrošača da bi napadi militanata u Nigeriji i napetost oko iranskog nuklearnog programa mogli prouzročiti poremećaje u opskrbi.

Tim su se neizvjesnostima u nedjelju pridružile i eksplozije u glavnom plinovodu u južnoj Rusiji, kojima se taj energent isporučuje Gruziji i Armeniji.

"Cijene bi zapravo trebale biti ispod razine od 60 dolara po barelu ili bi trebale padati ali tu je Iran i problemi u Nigeriji", kazao je Leo Drollas iz Centra za globalne energetske studije.

Slično je mišljenje iznio i saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi.

"Odnos ponude i potražnje zapravo je odličan a zalihe su na razumnoj razini, ponuda je obilna i dobro pokriva potražnju", konstatirao je saudijski ministar u razgovoru za indijsku informativnu tv-postaju NDTV 24x7.

"Nema razloga za rast cijena uz izuzetak tih napetosti oko Nigerije i Irana", zaključio je. U ponedjeljak je olakšanje izazvala njegova izjava da je Riyadh spreman proizvoditi više nafte bude li to potrebno te da Organizacija zemalja-izvoznica nafte vjerojatno neće mijenjati proizvodnju na sastanku zakazanom 31. siječnja u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙