FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt odobren prije nego što je Primorac postao ministar

ZAGREB, 29. siječnja 2006. (Hina) - Uprava za znanost Ministarstvaznanosti, obrazovanja i športa provela je u povodu prijave za mogućisukob interesa protiv ministra Dragana Primorca unutarnji nadzor iutvrdila da su projekti Jezgra odobreni za vrijeme bivšeadministracije, odnosno prije nego što je Primorac postao ministar,priopćilo je u nedjelju Ministarstvo.
ZAGREB, 29. siječnja 2006. (Hina) - Uprava za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa provela je u povodu prijave za mogući sukob interesa protiv ministra Dragana Primorca unutarnji nadzor i utvrdila da su projekti Jezgra odobreni za vrijeme bivše administracije, odnosno prije nego što je Primorac postao ministar, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo.

Zahtjev saborskom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa u obavljanju javnih dužnosti da utvrdi je li ministar Primorac u sukobu interesa kad je riječ o tehnologijskom projektu Jezgra 23 poslali su akademik Vlatko Silobrčić i bivši ministar znanosti i tehnologije prof. dr. Hrvoje Kraljević.

"Unutarnjim nadzorom utvrđeno je da su četiri financirana projekta Jezgra kao i drugi tehnologijski projekti te sredstva za njihovu realizaciju odobrena sukladno proceduri tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologija, odnosno Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Naime pravila i propisi za odobravanje tehnologijskih projekata doneseni su za vrijeme bivše administracije (2000-2003.)", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Projekt Jezgra 23 koji (Silobrčić i Kraljević) posebno ističu, odobren je za vrijeme mandata ministra dr. Gvozdena Flege nakon dvije neovisne recenzije i dvije studije izvodljivosti od kojih je jedna inozemna, te nije bilo moguće da ministar Primorac dođe u situaciju sukoba interesa budući da je projekt odobren sukladno navedenim pravilima i propisima u vrijeme prije nego što je dr. Primorac postao ministar, rezultat je unutarnjeg nadzora Uprave za znanost.

S druge strane, navodi se u priopćenju, sva prava i obveze glede navedene Jezgre 23, a prije početka financiranja prenesena su na Institut Ruđer Bošković, tako da od trenutka financiranja Jezgre 23, taj Institut u cijelosti skrbi o projektu.

Ministarstvo u priopćenju ističe da je prema dostupnim podatcima ministar Primorac jedini ministar znanosti do sada koji se u cijelosti odrekao projekta kojeg je dobio pije stupanja na dužnost, iako to zakon izrijekom od njega ne traži.

U priopćenju se navodi i da je jedan od podnositelja prijave, dr. Hrvoje Kraljević (ministar znanosti od siječnja 2000. do srpnja 2002. ) pune dvije godine obnašanja dužnosti ministra znanosti istodobno vodio i financirao vlastiti projekt pod nazivom "Teorija reprezentacija" te time prema vlastitim kriterijima bio u sukobu interesa.

Nadzor je osim toga utvrdio i da je dr. Kraljević za vrijeme trajanja svoga mandata osobno odobrio financiranje projekta "Hilbertovi moduli i operatorski prostori" na kojem je postao suradnik, stoji u priopćenju,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙