FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin - ministar Primorac o jednosmjenskoj nastavi

VARAŽDIN, 17. siječnja 2006. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja isporta Dragan Primorac danas je u Varaždinu s gradonačelnikom IvanomČehokom i ravnateljima škola razgovarao o projektu jednosmjenskenastave koji će prvo početi u tom gradu.
VARAŽDIN, 17. siječnja 2006. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac danas je u Varaždinu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i ravnateljima škola razgovarao o projektu jednosmjenske nastave koji će prvo početi u tom gradu.

Ministar Primorac novinarima je rekao da će Varaždin prvi u Hrvatskoj krenuti s jednosmjenskom nastavom, a među školama, obuhvaćenima tim projektom, prva će biti VI. osnovna škola. Od iduće školske godine jednosmjensku nastavu uvele bi sve varaždinske škole, a da bi se to ostvarilo, potrebno je izgraditi još jednu školsku zgradu.

Ministar je pozdravio predloženu koncepciju cjelodnevne nastave, izrazivši želju da takav projekt zaživi na području cijele Hrvatske. Istaknuo je također da će upravo rad škole u jednoj smjeni osigurati najbolje uvjete za primjenu Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS) kao jedinog pravog rasterećenja učenika.

Varaždinski pilot-projekt bio bi model za sve druge u Hrvatskoj, rekao je Primorac. Do 2010. godine hrvatski obrazovni sustav trebao bi postati najkonkurentniji u ovom dijelu Europe. No, najprije treba ukinuti rad osnovnih škola u tri smjene, što još postoji u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Nakon toga kreće realizacija projekta jednosmjenskog rada, rekao je ministar.

U Hrvatskoj 60 posto škola radi u dvije smjene. Ove je godine za izgradnju škola osigurano 50 milijuna kuna, u izgradnji su 144 škole, a riješit će se tzv. papirologija za još oko 70 školskih objekata. .

"Rad u jednoj smjeni tek je dio škole po mjeri učenika. Prvi iskorak je napravljen, a to je rasterećenje. Po prvi put dijete u školstvu ulazi u središte pozornosti, i za to se borim. Krenuli smo od razredne nastave, a nastavit ćemo i s višim razredima", rekao je Primorac.

Ministar Primorac s varaždinskim gradonačelnikom dr. Ivanom Čehokom susreo se i s učenicima VI. osnovne škole te s ravnateljicom Nadom Pitner Cigler koja ga je upoznala s uspješnom integracijom djece s posebnim potrebama u redovnu nastavu te škole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙