FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 16. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske
ZAGREB, 16. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Dvojici uhićenih nakon subotnje pucnjave pred klubom "Ludnica" istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda odredila je večeras 48-satno zadržavanje radi sprječavanja utjecaja na ostale sudionike tog događaja. Osumnjičeni poriču počinjenje kaznenog djela, kazala je istražna sutkinja Ljiljana Maletić te potvrdila je da je riječ o suvlasniku "Ludnice", kluba u kom se izvodi narodna glazba, Goranu Obradoviću Pišti (44) i Mladenu Vračeviću (34). Oni su uhićeni u subotnjoj noći nakon krvavog obračuna pred klubom, kad su teško ozlijeđena dvojica muškarca. Dvojica ozlijeđenih Hamdija Kahrić (54) i Boris Čakić (37), za koje zagrebačka policija također sumnja da su posegnuli za oružjem, bit će kriminalistički obrađeni nakon liječenja. Policija je izvijestila kako je utvrdila da su u obračunu sudjelovale dvije skupine, među njima uhićeni dvojac i muškarci koji su s prostrijelnim ranama završili u bolnici. Policija traga za još nekoliko osoba za koje sumnja da su povezani s oružanim sukobom pred "Ludnicom".

ZAGREB - Sve više se proračunski novac troši racionalno i po svim propisima, no trebalo bi ga preraspodjeljivati samo iznimno, u ograničenom broju i iznosima, a Vlada bi o tome trebala izvijestiti Hrvatski sabor, mišljenje je koje je Državni ured za reviziju dao u svom izvješću o obavljenim revizijama za 2004. Reviziju je na to potaknuo nalaz da je u 2004. Vlada 33 puta preraspodjelila proračunska sredstva u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde kuna, a u iznosima od 58 kuna do 216,8 milijuna kuna. Izvješće o preraspodjelama Vlada nije dostavljala Saboru. Revizija drži da bi kod veće promjene proračunskih stavki trebalo ići na rebalans proračuna, pa bi o tome u konačnici odlučivao Hrvatski sabor. Uz zamjerke na preraspodjelama, revizija je utvrdila da je tekuća proračunska zaliha izvršena, doduše, šest milijuna kuna manje od plana, ali da su se podmirivali troškovi koji se ne mogu smatrati hitnima i nepredviđenima.

ZAGREB - Posljednjim pomilovanjima, objavljenim u zadnjim "Narodnim novinama" od 13. siječnja, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić umanjio je kazne devetorici osuđenika, na tri zahtjeva zatvorske kazne zamijenio je uvjetnima, a odbijene su molbe pedesetorici osuđenih. Odlukom predsjednika Republike za šest mjeseci je smanjena zatvorska kazna Zdravku Jovanoviću, osuđenom na šest godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Baranji 1991. i 1992. Jovanovića je u svibnju 2003. osječki Županijski sud osudio na šest godina zatvora jer se nakon okupacije Baranje pridružio srpskim paravojnim postrojbama koje su ondje osnovale tzv. štab Teritorijalne odbrane.

VUKOVAR - Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je saslušavanjem novih svjedoka nastavljena glavna rasprava u suđenju protiv 26 osoba srpske, rusinske i romske nacionalnosti iz Mikluševaca, optuženih da su u tome mjestu nedaleko od Vukovara, pretežito naseljenu Rusinima, 1991. i 1992. počinili kažnjivo djelo genocida nad civilnim nesrpskim stanovništvom. Govoreći o okolnostima protjerivanja nesrpskog stanovništva iz Mikluševaca, svjedok Đuro Mudri rekao je kako je zajedno sa suprugom i još stotinjak mještana prognan iz Mikluševaca 18. svibnja 1992. Po riječima svjedokinje Nađe Mudri 18. svibnja 1992. protjerani nesrbi utrpani su u autobus, optuženi Đuro Krošnjar naredio je da svi moraju dati novac a one koje nisu imali, Krošnjar je tukao, rekla je svjedokinja. Također je kazala da se prvi pokušaj protjerivanja nesrpskog stanovništva iz Mikluševaca zbio 21. studenoga 1991., ali da je to spriječio kapetan tadašnje JNA.

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice danas je, na prvoj ovogodišnjoj sjednici, razmatralo aktualne političke prilike i plan stranačkog djelovanja od ljeta te raspravljalo o nekoliko zakonskih prijedloga koji će biti dostavljeni u saborsku raspravu, izvijestio je glasnogovornik stranke. Na sjednici je izraženo golemo zadovoljstvo pristupom stranci velikog broja novih članova, uglavnom mlađih osoba, njih oko sedam tisuća u zadnja tri i pol mjeseca, kazao je HDZ-ov glasnogovornik Ratko Maček. Najavio je da se sjednica Predsjedništva HDZ-a nastavlja sutra.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac zatražio je od Državnog ureda za reviziju provjeru transparentnosti financiranja znanstvenih i tehnologijskih projekata, priopćeno je iz Ministarstva znanosti. "Molim Vas da, kao relevantna institucija, ako smatrate potrebnim, izvršite sve potrebne provjere glede zakonitosti financiranja znanstvenih i tehnologijskih projekata, s posebnim naglaskom na projekt 'Jezgre', uključujući i 'Jezgru J-23/2003.'", stoji u dopisu ministra, koji je, zajedno s apelom, uputio Državnom uredu za reviziju te na znanje Državnom odvjetništvu RH i vladinu Uredu za unutarnji nadzor. Znanstvenici i studenti iz domovine i svijeta pokrenuli su početkom prosinca prošle godine potpisivanje "Apela znanstvenika i studenata" u kojemu izražavaju zabrinutost zbog netransparentnog financiranja znanstvenih i tehnoloških projekata u RH.

JASENOVAC - U Spomen području Jasenovac u srijedu, 18. siječnja, bit će predstavljeni projekti novoga stalnog postava Memorijalnog muzeja i novog Obrazovnog centra. Te će projekte predstaviti njihovi autori, a predstavljanju će uz ostale nazočiti veleposlanik Izraela Shmuel Meirom, izaslanica veleposlanika SAD-a Amy Blyss, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, te pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, priopćeno je iz Spomen područja Jasenovac. Tom prigodom veleposlanik Meirom predstavit će i Pismo namjere jeruzalemske Međunarodne škole holokausta Yad Vashem o suradnji s Jasenovcem.

ZAGREB - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo prihvatilo je danas konačni prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada i uputit će ga na prvo čitanje Gradskoj skupštini, na sjednici 26. siječnja. Pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek izvijestio je na konferenciji za novinare kako je tijekom javne rasprave zaprimljeno 2360 zahtjeva za izmjenom i dopunom GUP-a, od kojih je prihvaćeno 11 posto. Izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom struke: urbanista i arhitekata u javnoj raspravi. Fanjek je ocijenio da se izmjenama i dopunama nastoji postići to da GUP umjesto regulacijskog postane strategijski i usmjerujući dokument te najavio da će Zavod uskoro početi izradbu novog GUP-a. Dodao je da je skraćen postupak izdavanja lokacijskih dozvola.

ZAGREB - Više od 1,6 milijuna komada plastičnih i staklenih boca te limenki prikupile su u prvih tjedan dana, od kada traje povrat ambalažnog otpada, komunalne tvrtke, ovlašteni sakupljači i trgovci (njih 170) koji su potpisali ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, priopćio je danas Fond. Ambalaža se prikuplja u 87 gradova i općina na više od stotinjak prihvatnih mjesta, s tim da se taj broj stalno povećava, kažu u Fondu. Ističu da su do danas komunalnim tvrtkama, ovlaštenim sakupljačima i prodavateljima isplatili 725 tisuća kuna avansa za povrat naknade građanima, a na račun Fonda uplaćeno je 153 tisuće kuna koliko je uplatilo 144 obveznika plaćanja naknade za zbrinjavanje ambalažnog otpada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙