FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I s p r a v a k vijesti HNA 8297 "Ministarstvo znanosti....."

ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA8297 "Ministarstvo znanosti predstavilo novi način prijave i recenzijaznanstvenih projekata" u devetom odjeljku u prvoj rečenici pogrešnonavedeni broj 166 isprave u broj 2166.
ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA 8297 "Ministarstvo znanosti predstavilo novi način prijave i recenzija znanstvenih projekata" u devetom odjeljku u prvoj rečenici pogrešno navedeni broj 166 isprave u broj 2166.

Ispravno ta rečenica glasi "Od 2166 znanstvenih projekata koji su 2001. predani Ministarstvu, bilo je prihvaćeno 1860 ili 85 posto."

Ispravljenu vijest objavljujemo u cijelosti:

MINISTARSTVO ZNANOSTI PREDSTAVILO NOVI NAČIN PRIJAVE I RECENZIJA ZNANSTVENIH PROJEKATA

ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa predstavilo je danas novi postupak prijave i recenzija znanstvenih projekata kako bi se ujednačili kriteriji za prosudbu projekata s onima u Europskoj uniji.

"Dosadašnja papirologija i tehnike recenzije od sada odlaze u povijest", rekao je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac na današnjoj konferenciji za novinare.

Izjavio je kako je osnovana međunarodna recenzentska skupine za prosudbu nacionalnih znanstvenih projekata koja će biti sastavljena od dokazanih znanstvenika ih Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.

"Uspjeli smo napraviti zajedničku skupinu recenzenata, otprilike po 400 iz svake od četiriju država", rekao je, dodavši kako će recenzije biti transparentne i recenzenti financirani recipročno. Po prvi put imamo smjerove koji će definirati način trošenja i iznos, dodao je.

Na konferenciji je predstavljen elektronički sustav prijave znanstvenih istraživanja, gdje se znanstvenik u sustav prijave programa i projekata registrira svojim matičnim brojem.

Ministar je podržao nagrađivanje izvrsnosti rezultata programa i projekata, najavivši da će se do 1. ožujka razviti kriteriji za svako pojedino područje. U 2006. će se i privatne institucije, koje su registrirane kao znanstvene, prijavljivati za znanstvene projekte, izjavio je.

Primorac je rekao da je na posljednoj sjednici Vlade zaključeno da se iz sredstva namjenjenih za pridruživanje EU, za razdoblje 2006./08., planira iz državnog proračuna izdvojiti 6,7 milijardi kuna, a od toga 2,7 milijardi (40,3 posto) za znanost i tehnologiju.

Na konferenciji za novinare izneseni su podatci da su do sada hrvatski znanstvenici iz Šestoga okvirnog programa povukli 2,2 milijun eura, pri čemu je prolaznost hrvatskih istraživača bila veća od prosječne.

Od 2166 znanstvenih projekta koji su 2001. predani Ministarstvu, bilo je prihvaćeno 1860 ili 85 posto. Po podacima znanstvene produktivnosti za 2004., u Hrvatskoj je 0,21 CC znanstveni rad objavljen po jednom znanstveniku, dok je svjetski prosjek 0,5 posto.

U Hrvatskoj je na javnim znanstvenim institutima i sveučilištima zaposleno 8.619 (70,1%) doktora i magistara znanosti. U industrijskim institutima i ostalima zaposleno je 3.679 (29,9%) doktora i magistara, a u mirovini je 2.325, što je ukupno 14.623 doktora i magistara.

Komentirajući napis u znanstvenom časopisu "Nature" o apelu hrvatskih znanstvenika o netransparentnom financiranju projekata, ministar je rekao da se radi o 0,1 posto znanstvenika iz Hrvatske koji su sudjelovali u toj peticiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙