FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jezgra odobrena prije nego što je Primorac postao ministar

ZAGREB, 29. siječnja 2006. (Hina) - Uprava za znanost Ministarstvaznanosti, obrazovanja i športa provela je u povodu prijave za mogućisukob interesa protiv ministra Dragana Primorca unutarnji nadzor iutvrdila da su projekti Jezgra odobreni za vrijeme bivšeadministracije, odnosno prije nego što je Primorac postao ministar,priopćilo je Ministarstvo.
ZAGREB, 29. siječnja 2006. (Hina) - Uprava za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa provela je u povodu prijave za mogući sukob interesa protiv ministra Dragana Primorca unutarnji nadzor i utvrdila da su projekti Jezgra odobreni za vrijeme bivše administracije, odnosno prije nego što je Primorac postao ministar, priopćilo je Ministarstvo.

Zahtjev saborskom Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa u obavljanju javnih dužnosti da utvrdi je li ministar Primorac u sukobu interesa kad je riječ o tehnologijskom projektu Jezgra 23 poslali su akademik Vlatko Silobrčić i bivši ministar znanosti i tehnologije prof. dr. Hrvoje Kraljević.

"Unutarnjim nadzorom utvrđeno je da su četiri financirana projekta Jezgra kao i drugi tehnologijski projekti te sredstva za njihovu realizaciju odobrena sukladno proceduri tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologija, odnosno Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Naime pravila i propisi za odobravanje tehnologijskih projekata doneseni su za vrijeme bivše administracije (2000-2003.)", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Projekt Jezgra 23 koji (Silobrčić i Kraljević) posebno ističu, odobren je za vrijeme mandata ministra dr. Gvozdena Flege nakon dvije neovisne recenzije i dvije studije izvodljivosti od kojih je jedna inozemna, te nije bilo moguće da ministar Primorac dođe u situaciju sukoba interesa budući da je projekt odobren sukladno navedenim pravilima i propisima u vrijeme prije nego što je dr. Primorac postao ministar, rezultat je unutarnjeg nadzora Uprave za znanost.

S druge strane, navodi se u priopćenju, sva prava i obveze glede navedene Jezgre 23, a prije početka financiranja prenesena su na Institut Ruđer Bošković, tako da od trenutka financiranja Jezgre 23, taj Institut u cijelosti skrbi o projektu.

Ministarstvo u priopćenju ističe da je prema dostupnim podatcima ministar Primorac jedini ministar znanosti do sada koji se u cijelosti odrekao projekta kojeg je dobio pije stupanja na dužnost, iako to zakon izrijekom od njega ne traži.

U priopćenju se navodi i da je jedan od podnositelja prijave, dr. Hrvoje Kraljević (ministar znanosti od siječnja 2000. do srpnja 2002. ) pune dvije godine obnašanja dužnosti ministra znanosti istodobno vodio i financirao vlastiti projekt pod nazivom "Teorija reprezentacija" te time prema vlastitim kriterijima bio u sukobu interesa.

Nadzor je osim toga utvrdio i da je dr. Kraljević za vrijeme trajanja svoga mandata osobno odobrio financiranje projekta "Hilbertovi moduli i operatorski prostori" na kojem je postao suradnik, stoji u priopćenju,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙