FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnologijsko vijeće Ministarstva znanosti opovrgnulo pisanje "Nature"

ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Tehnologijsko vijeće Ministarstvaznanosti, obrazovanja i športa ocijenilo je danas "neutemeljeniminsinuacijama" jučerašnji napise znanstvenog časopisa "Nature" opeticiji 250 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva.
ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Tehnologijsko vijeće Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa ocijenilo je danas "neutemeljenim insinuacijama" jučerašnji napise znanstvenog časopisa "Nature" o peticiji 250 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva.

U peticiji se traži "veća transparentnost" Ministarstva u financiranju znanstvenih i tehnoloških projekata, te istraga "o nepravilnostima pri dodjeli novca za projekt u kojem je sudjelovao ministar Dragan Primorac".

Tehnologijsko vijeće Ministarstva znanosti u današnjem priopćenju ističe kako je "upravo nevjerojatno da jedan ugledni svjetski znanstveni časopis kao 'Nature' objavljuje informaciju o apelu (peticije) koji je potpisalo samo 0,177 posto hrvatskih znanstvenika". Ističe da ono radi stručno i rigorozno te da vrlo pomno ocjenjuje projekte u znanstveno-tehnologijskom i financijskom smislu.

"Ministarstvo je objavljivanjem različitih dokumenata sa svojim mrežnim stranicama dokazalo neutemeljenost takvih insinuacija, što je hrvatska znanstvena zajednica prepoznala ne prihvaćajući postavke apela (peticije) koji je dosad potpisalo samo 259 znanstvenika i studenata, od čega 26 znanstvenika iz Hrvatske, što je oko 0,177 posto od 14.623 registriranih znanstvenika u Hrvatskoj i 59 studenata", navodi Tehnologijsko vijeće Ministarstva.

Podsjeća da je u posljednje vrijeme nekoliko puta u medijima prozvan njegov rad te da je na mrežnim stranicama pokrenuto, ali i ubrzo zbog slabog odziva prekinuto potpisivanje apela (peticije) znanstvenika i studenata zabrinutih "zbog netransparentnosti financiranja znanstvenih i tehnologijskih projekata u Hrvatskoj", koji su među ostalima pokrenuli i profesori Đikić, Silobrčić i Radman, a o čemu je informaciju prenio i ugledni znanstveni časopis "Nature".

"Nature" prenosi da znanstvenici u peticiji upozoravaju "na nepravilnosti" i mogući sukob interesa ministra Primorca u financiranju projekta "Jezgra 23", vezanog uz osnutak laboratorija forenzike, citogenetike i molekularne dijagnostike, navodeći da ministar Primorac odbacuje optužbe.

Tehnologijsko vijeće Ministarstva znanosti u današnjem priopćenju također navodi da je dosad prijavljeno 28 "Jezgri", a nakon postupka recenzije prošlo ih je samo osam u daljnji postupak, ističući da postotak njihove prihvaćenosti od 29 posto upućuje na strogost i kritičnost kad je riječ o njihovu osnutku. Financiranje Jezgri počelo je u prosincu 2003., dok je ministar bio Gvozden Flego, a u dvije godine financirana su samo četiri projekta, iu koje uloženo 7,7 milijuna kuna. Za ostale projekte Jezgre provode se dodatne studije izvedivosti, ističe među ostalim u današnjem priopćenju Tehnologijsko vijeće Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙