FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Nature" o peticiji hrvatskih znanstvenika za transparentnost u dodjeli sredstava

ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Znanstveni časopis "Nature" uizdanju od 5. siječnja objavio je članak o peticiji 250 znanstvenikaiz Hrvatske i inozemstva u kojoj se traži veća transparentnostministarstva znanosti i obrazovanja u financiranju znanstvenih itehnoloških projekata, te istraga o nepravilnostima pri dodjelisredstava za projekt u kojem je sudjelovao sadašnji hrvatski ministarznanosti Dragan Primorac.
ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Znanstveni časopis "Nature" u izdanju od 5. siječnja objavio je članak o peticiji 250 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva u kojoj se traži veća transparentnost ministarstva znanosti i obrazovanja u financiranju znanstvenih i tehnoloških projekata, te istraga o nepravilnostima pri dodjeli sredstava za projekt u kojem je sudjelovao sadašnji hrvatski ministar znanosti Dragan Primorac.

Znanstvenici u peticiji ukazuju na "nepravilnosti" i mogući sukob interesa ministra Primorca u financiranju projekta Jezgra 23, odnosno projektu osnivanja laboratorij forenzike, citogenetike i molekularne dijagnostike, piše list navodeći da ministar Primorac optužbe odbacuje.

"Nature" prenosi izjavu Vlatka Silobrčića, bivšeg direktora Instituta za imunologiju u Zagrebu i jednog od prvih 15 potpisnika peticije, koji ističe da je pitanje financiranja projekta Jezgra 23 simptomatično za nedostatak otvorenosti u načinu na koji se raspodjeluju sredstva za znanstvene projekte u Hrvatskoj.

Ministar Primorac je za "Nature" rekao da je uvijek bio otvoren glede svojih poteza i da su zabrinutosti zbog sukoba interesa neutemeljene, stoji u članku. "Nemam ništa za skrivati", kaže Primorac i dodaje da su kritike dio "neprestane kampanje" koja se vodi protiv njega, prenosi "Nature".

Ministarstvo znanosti je tehnološki projekt Jezgra 23 prihvatilo u prosincu 2003. godine i za njegovo realizaciju odobrilo 5.982.422,00 kuna, a nedugo nakon toga je Dragan Primorac, koji je bio suvoditelj projekta, imenovan ministrom, napominju inicijatori peticije ističući da je ministar Primorac u projektu ostao sve do prosinca 2004. godine. To, tvrde inicijatori peticije, pokazuje da je ministar godinu dana bio u sukobu interesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙