FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija plaća odštetu za 3.000 preživjelih u Holokaustu

BEČ, 29. prosinca 2005. (Hina/AP) - Austrijski fond ustanovljen kako bise obeštetile osobe koje su preživjele Holokaust odobrio je prveisplate za oko 3.000 osoba, a očekuje se da će uskoro biti odobreneodštete i za još toliko preživjelih, izjavila je glavna tajnica fondau četvrtak.
BEČ, 29. prosinca 2005. (Hina/AP) - Austrijski fond ustanovljen kako bi se obeštetile osobe koje su preživjele Holokaust odobrio je prve isplate za oko 3.000 osoba, a očekuje se da će uskoro biti odobrene odštete i za još toliko preživjelih, izjavila je glavna tajnica fonda u četvrtak.

Hannah Lessing, glavna tajnica Fonda za odštetu, austrijskoj agenciji APA je izjavila da će prve isplate početi još prije kraja godine, odnosno subote. Lessing je rekla da se fond nada do kraja 2006. godine obraditi slučajeve svih 19.300 preživjelih koji su zatražili odštetu premda priznaje da su "neki slučajevi vrlo složeni".

U Austriji je predano samo 6.000 zahtjeva, a svi ostali su došli iz inozemstva, rekla je Lessing.

Austrija je 2001. godine osnovala fond od 175 milijuna eura za obeštećenje onih kojima su tijekom nacističke vladavine bile oduzete tvrtke, imovina, bankovni računi i police osiguranja.

Beč je prije Drugog svjetskog rata bio dom aktivne i velike židovske zajednice koja je imala oko 200.000 pripadnika. Danas ih u austrijskom glavnom gradu ima oko 7.000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙