FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar za nastavnike o poučavanju o holokaustu

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - U povodu obilježavanja Danasjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti, danasje započeo trodnevni seminar za nastavnike povijesti o strategijiučenja i poučavanja o holokaustu, kojemu je cilj edukacija nastavnikao tom sramotnom razdoblju iz povijesti čovječanstva i poticanjeučenika na razmišljanje, istraživanje i sveobuhvatno sagledavanjepovijesnih činjenica.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti, danas je započeo trodnevni seminar za nastavnike povijesti o strategiji učenja i poučavanja o holokaustu, kojemu je cilj edukacija nastavnika o tom sramotnom razdoblju iz povijesti čovječanstva i poticanje učenika na razmišljanje, istraživanje i sveobuhvatno sagledavanje povijesnih činjenica.

Sve što smo do sada poduzeli u području poučavanja, istraživanja i sjećanja na holokaust rezultat je jasnog određenja vladine politike za stvaranjem tolerancije i sprječavanjem i osuđivanjem svakog zločina, kaže u tekstu govora ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorca, koji je umjesto njega pročitao pomoćnik ministra Martin Oršolić. Upozorio je kako se dugo na ovim prostorima manipuliralo prošlošću u politikantske svrhe, radi čega generacije nisu učile isto o istim povijesnim događajima. Kao primjer je naveo broj žrtava koje su stradale u Jasenovcu, u čemu je sada hrvatska znanost usklađena sa svjetskom. Pozvao je znanstvenike, posebno povjesničare, na savjestan rad kako bi se u budućnosti izbjegle manipulacije.

Nazočne je pozdravila pomoćnica ministra kulture Branka Šulc te ravnatelj Zavoda za školstvo Vinko Filipović koji se zauzeo za podučavanje o holokaustu kroz razne školske predmete kako bi učenici dobili cjelovit uvid u "svu težinu tog zla koje je obilježilo 20. stoljeće".

Poučavanje o holokaustu do sada nije bilo zadovoljavajuće, kazala je Loredana Miletić iz Zavoda za školstvo u Zadru, najavivši kako će doći do dubokih, velikih i suštinskih promjena u podučavanju o holokaustu u povijesti prema HNOS-u. Nastavnici će u osmom razredu u tri nastavne teme temeljito obraditi to poglavlje, pri čemu će samostalno odlučiti na koji način i koliko sati će toj problematici posvetiti. Naime, dosadašnji program povijesti previše je bio propisujući, preopširan, prepun faktografija te usmjeren na političku povijest, a što više po HNOS-u neće biti slučaj.

U nastavku skupa, kojemu je bio nazočan i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Meirom Shmuel, riječi je bilo o svakodnevnom životu u gradovima pod vlašću NDH od 1941. do 1945., Sinagogi u Praškoj ulici i o tome kako poučavati o nacističkoj ideologiji i fazama "konačnog rješenja".

Seminar je organiziralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo kulture, Spomen područje Jasenovac i Zavod za školstvo u suradnji s Radnom skupinom za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu te Yad Vashem iz Izraela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙