FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 27. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB/BEOGRAD

Hrvatska strana izrazila je u četvrtak očekivanje da će nadležna tijela u Srbiji u najkraćem mogućem roku utvrditi istinu o napadu na dvojicu hrvatskih diplomata u srijedu navečer u Beogradu u elitnom naselju Senjak, i da će kazniti napadače. Zamjenik hrvatskog veleposlanika u Beogradu zadužen za konzularne poslove Branimir Lončar i prvi tajnik veleposlanstva Boris Herceg napadnuti su dok su sjedili u parkiranom automobilu "golf" diplomatskih tablica, u ulici Sanje Živanović kod broja 34. MUP Srbije je priopćio da su hrvatski diplomati, koji nisu tražili liječničku pomoć, dali opis napadača te se za njima intenzivno traga. Pomoćnik hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Damir Došen u četvrtak je veleposlaniku Srbije i Crne Gore (SCG) u Hrvatskoj Radivoju Cvetićaninu predao prosvjednu notu u kojoj se izražava "oštar prosvjed zbog napada i zahtijeva cjelovita informacija o poduzetom". U priopćenju MVPEI-a se navodi da hrvatska strana u prosvjednoj noti "očekuje da počinitelji napada budu što prije otkriveni i kažnjeni, te traži puno jamstvo za sigurnost djelatnika Veleposlanstva RH u Srbiji i Crnoj Gori".

JERUZALEM

Prijelazni izraelski premijer Ehud Olmert u četvrtak je rekao da židovska država neće pregovarati s palestinskom vladom koja bi uključivala islamistički pokret Hamas, koji bi nakon pobjede na parlamentarnim izborima trebao sastaviti novu vladu. "Izrael neće voditi nikakve pregovore s palestinskom vladom ako će ona uključivati članove oružane terorističke organizacije koja poziva na uništenje Izraela", kaže se u izjavi Olmertova ureda. Palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao da namjerava od Hamasa zatražiti da sastavi novu vladu nakon pobjede na izborima, rekao je viši palestinski političar u četvrtak. "Rekao nam je da će od Hamasa zatražiti da sastavi novu vladu", izjavio je neimenovani palestinski političar koji je nazočio sastanku Abasa i čelnika palestinskih stranaka u Ramallahu, među kojima nije bio predstavnik Hamasa.

NEW YORK

Dužnosnici Ujedinjenih naroda, Europske unije, Rusije i Sjedinjenih Država sastat će se u ponedjeljak u Londonu kako bi razgovarali o najnovijem razvoju događaja na Bliskom istoku, nakon pobjede Hamasa na palestinskim parlamentarnim izborima, rekao je glasnogovornik UN-a u četvrtak. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan nazočit će sastanku "Kvarteta" na kojem su ranije znali sudjelovati ministri vanjskih poslova SAD-a i Rusije, te visoki predstavnici EU-a, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric. Annan je u svojoj izjavi rekao da će "Kvartet" razgovarati o rezultatima palestinskih izbora na kojima je pobijedila islamistička organizacija Hamas.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush izrazio je u četvrtak potporu prijedlogu Rusije za rješavanje nuklearnog spora s Iranom. Po tom planu Rusija bi opskrbljivala Iran nuklearnim gorivom i prikupljala iskorišteni materijal kako bi se spriječilo razvijanje atomskog oružja. Bush je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da Rusija ima dobar plan koji on podržava. On je rekao da treba biti dopušteno posjedovanje nuklearne energije za civilne potrebe, ali da ne vjeruje da "netransparentnim režimima koji prijete sigurnosti svijeta" treba dozvoliti da steknu tehnologije potrebne za proizvodnju atomskog oružja.

DAVOS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan u četvrtak je svjetskim poslovnim čelnicima okupljenima na forumu u Davosu rekao da su Ujedinjeni narodi tijekom njegova mandata potaknuli "nov način razmišljanja" o ljudskim pravima, prirodi rata i ulozi korporacija. U svom govoru na Svjetskom gospodarskom forumu Annan je rekao da je njegova baština, tijekom deset godina na dužnosti, dopirala i dalje od vlada sve do poslovnog svijeta, poznatih ličnosti i neprofitnih organizacija koje su promicale rad UN-a. Annanov drugi petogodišnji mandat na čelu UN-a istječe u prosincu. Annan je imao i goste iznenađenja, dobitnicu Oscara Angelinu Jolie, koja je veleposlanica dobre volje za UN-ovu agenciju za izbjeglice, i glumca Brada Pitta, čije dijete ona nosi. Glumački je par popričao s Annanom nakon njegova govora, te je ostao na okruglom stolu o Ujedinjenim narodima.

BANJA LUKA

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) većinom glasova izglasovali su u četvrtak navečer nepovjerenje entitetskoj Vladi premijera Pere Bukejlovića, iz Srpske demokratske stranke (SDS). Odluka o smjeni Vlade donijeta je na poticaj Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjednika te stranke Milorada Dodika, bivšeg predsjednika vlade RS. Oni drže da je dosadašnja Vlada vodila pogrešnu gospodarsku politike koja je osiromašila građane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙