FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen trend pada cijena nafte uslijed zatopljenja

LONDON, 28. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su usrijedu pale uslijed prognoza meteorologa da će temperature u SAD-u,najvećem potrošaču energenata u svijetu, biti više no što jeuobičajeno za ovo doba godine.
LONDON, 28. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su u srijedu pale uslijed prognoza meteorologa da će temperature u SAD-u, najvećem potrošaču energenata u svijetu, biti više no što je uobičajeno za ovo doba godine.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 39 centi na 57,80 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio dva centa na 56,27 dolara.

Meteorolozi najavljuju da će temperature sljedećeg tjedna više od uobičajenih za ovo doba godine, što je promijenilo raspoloženje na tržištu. Američka državna meteorološka služba najavljuje i da bi takvo vrijeme moglo potrajati sve do ožujka.

S obzirom na takve vremenske prilike analitičari ocjenjuju da su zalihe vjerojatno dostatne da pokriju potražnju u zimskim mjesecima.

"Sve ovisi o vremenu koje je predvidivo ali stanje se može promijeniti. Zima je prilično duga i svašta se može dogoditi", upozorio je Dariusz Kowalczyk iz CFC Seymoura.

Reagirajući na pad cijena, Iran je kao druga po veličini izvoznica nafte u okviru OPEC-a objavio da priželjkuje da naftni kartel na sastanku zakazanom za 31. siječnja smanji dnevnu proizvodnju za jedan milijun barela, izjavio je iranski ministar za naftu Kazem Vaziri-Hamaneh.

Ponuda sada nadmašuje potražnju pa se pojavljuje rizik od oštrog pada cijena na svjetskim tržištima.

OPEC-ov je službeni plafon trenutno 28 milijuna barela dnevno a na posljednjem sastanku, održanom 12. prosinca u Kuvajtu, naftni je kartel odlučio da neće obnoviti ponudu dodatnih dva milijuna barela dnevno iz rezervi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙