FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro kosovski predsjednik Ibrahim Rugova

PRIŠTINA, 21. siječnja 2006. (Hina) - Kosovski predsjednik IbrahimRugova umro je u subotu u 62. godini nakon što je dugo bolovao od rakapluća.
PRIŠTINA, 21. siječnja 2006. (Hina) - Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova umro je u subotu u 62. godini nakon što je dugo bolovao od raka pluća.

Ibrahim Rugova bio je pacifist koji se u burnim vremenima na miran način borio za ostvarenje sna - neovisnost Kosova, čije ostvarenje ipak nije doživio.

U javnosti se posljednji put pojavio 23. prosinca, kad je još jednom ponovio brzo stjecanje punopravnog državnog statusa za Kosovo.

"Jedino što ove godine nismo ostvarili je neovisnost Kosova, ali i to ćemo imati 2006.", rekao je tad već vidno slabi Rugova.

Prošle godine dijagnosticiran mu je rak pluća, a umro je nekoliko dana prije početka izravnih pregovora između Prištine i Beograda, uz posredovanje UN, o budućem statusu Kosova.

Prema Ustavnom okviru predsjednika Kosova u slučaju smrti zamjenjuje predsjednik Skupštine Kosova, u ovom slučaju Nexhat Daci.

Predsjednika Kosova bira parlament na prijedlog stranke koja je dobila većinu na poslednjim izborima. Predloženi kandidat za predsjednika treba dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu u prva dva kruga glasovanja, odnosno natpolovičnu većinu u trećem krugu.

Prištinski mediji na albanskome navode da odlazak Rugove s političke scene u tako značajnom trenutku priprema i početka pregovora o političkom statusu Kosova predstavlja izuzetno veliki gubitak.

Rugova je, prenijeli su mediji, bio čovjek koji je ne samo po funkciji već i po stvarnom autoritetu bio čimbenik jedinstva unutar kosovskog političkog života, osoba čiji je autoritet kod međunarodnih predstavnika od neprocjenjive važnosti te je njegov odlazak ogroman hendikep.

Još se ne zna tko će zamijeniti Rugovu na čelu kosovskog tima koji je 25. siječnja u Beču trebao početi pregovore sa srpskom stranom o budućem statusu Kosova. Mediji u Prištini nagađaju da bi pregovori mogli biti odgođeni.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen pozvao je kosovske čelnike na hitnu sjednicu u povodu smrti kosovskoga predsjednika. Sve vodeće kosovske političke stranke održavaju hitne sjednice u povodu smrti Rugove. Situacija na Kosovu trenutno je mirna.

Kosovo i Albanci Kosova su smrću Ibrahima Rugove izgubili političkog čelnika čija bi politička mudrost i staloženost bili itekako potrebni u ključnom razdoblju u koje Kosovo ulazi, poručio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u povodu smrti kosovskog predsjednika.

"Nadam se i vjerujem da će legitimni predstavnici Albanaca na Kosovu znati nastaviti putem kojim je krenuo Rugova, zauzimajući se snažno za prava albanskoga stanovništva Kosova, ali i izbjegavajući ekstremizam koji bi mogao ugroziti ostvarenje ciljeva kojima se teži", navodi se u izjavi koju je objavio Ured predsjednika RH.

"Ibrahim Rugova ostat će zapamćen ne samo kao regionalni političar, nego i kao jedan od nezaobilaznih aktera zbivanja na području bivše Jugoslavije u godinama poslije njezinoga raspada i kao čovjek na kojega se međunarodna zajednica s razlogom oslanjala tražeći prihvatljivo rješenje kosovskoga pitanja", navodi se u izjavi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙