FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 28. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB

Približno 40 posto hrvatskih Srba izbjeglih iz zemlje u razdoblju od 1991. do 1995. godine vratilo se u Hrvatsku, izjavio je u utorak za agenciju AFP glasnogovornik predstavništva UNHCR-a u Hrvatskoj Neven Crvenković. "Do 30. studenoga 2005. zabilježili smo povratak oko 123.000 hrvatskih Srba" od 280.000 koliko ih je izbjeglo iz zemlje, kazao je Crvenković za AFP. Početkom prosinca hrvatska Vlada i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pokrenule su medijsku kampanju u BiH i SCG s ciljem da se srpske izbjeglice potaknu na povratak u Hrvatsku. Predsjednik SCG Svetozar Marović nedavno je taj korak ocijenio "iskrenim" i one koje se žele vratiti potaknuo na povratak u Hrvatsku, piše AFP.

BEOGRAD

Potpredsjednik talijanske vlade i ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini izrazio je u utorak u Beogradu nadu da će opstati državna zajednica Srbije i Crne Gore opstati i naglasio da će Italija nastaviti aktivno pomagati njezine euroatlanske integracije. Ukoliko se Crna Gora odluči odvojiti od Srbije, u očima mnogih u međunarodnoj zajednici neće predstavljati problem ni da se Kosovo odluči na odcjepljenje, kazao je Fini nakon susreta s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem. "Smatram da pitanja Kosova i Crne Gore trebaju biti jasno odvojena jedno od drugog, ali ne vjerujem da će to biti tako lako", kazao je Fini novinarima. Drašković se na zajedničkoj konferenciji za novinare u talijanskom veleposlanstvu u Beogradu založio za poštivanje svih prava albanske većine i srpske i ostalih manjina na Kosovu, ali ne i za "posebnu stolicu" u UN-u za Kosovo. Predsjednik Srbije Boris Tadić, navodi se u priopćenju objavljenom nakon sastanka s talijanskim ministrom, Finiju je kazao da se zalaže za očuvanje suvereniteta Srbije nad Kosovom, te predstavio plan decentralizacije koji podrazumijeva stvaranje srpskog entiteta na Kosovu, naglasivši da Beograd nema namjeru upravljati kosovskim Albancima.

TIRANA

Albanski premijer Sali Berisha izjavio je u utorak da njegova vlada podupire neovisnost Kosova. "Stajalište albanske vlade u vezi s Kosovom je već sada vrlo jasno - neovisnost uz poštivanje svih prava Srba i drugih manjina na Kosovu", rekao je Berisha. Samo će neovisnost Kosova proizvesti trajni mir i stabilnost u regiji, izjavio je premijer Berisha novinarima u Tirani u povodu analize prvih stotinu dana rada njegove vlade. Albanski je premijer na kraju naglasio kako će posljednju riječ o toj pokrajini ipak imati Kontaktna skupina za Kosovo.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel opovrgao je u utorak nagađanja da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2007. godine. "To sam i ja pročitao u nekoj trač-rubrici, ali mi se ta spekulacija ne čini posebno duhovitom", rekao je Rupel za slovensku televiziju u razgovoru koji je ta kuća imala sa svojim novinarima i istaknutim političarima koji su birali "događaj 2005. godine". Voditelj emisije pitao je, naime, Rupela nije li njegova moguća ambicija za predsjednički položaj uzrok neslaganja između njega i sadašnjeg predsjednika Janeza Drnovšeka kad je riječ o politici prema Hrvatskoj i Kosovu. "Vrijeme koje mi je namijenjeno želim preživjeti na položaju koji mi je namijenjen", rekao je Rupel, dodajući da će na mjestu šefa slovenske diplomacije sigurno biti i u prvoj polovici 2008. godine, odnosno nakon predsjedničkih izbora, kad će Slovenija kao prva od "novih" članica predsjedati EU-om. Suprotno sugestijama voditelja da su "incidenti u Piranskom zaljevu" bili jedan od glavnih vanjskopolitičkih događaja za Sloveniju u ovoj godini, Rupel je rekao da su odnosi s Hrvatskom dobri, uz neka pitanja koja su posljedica raspada Jugoslavije.

GAZA

Trinaest palestinskih skupina, uključujući i Hamas, dogovorile su u utorak navečer da će se parlamentarni izbori održati kao što je bilo predviđeno 25. siječnja, izjavio je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat. "Palestinske skupine jednoglasno su odlučile da se izbori održe kao što je i planirano 25. siječnja te se odvijaju na slobodan i demokratski način", kazao je Erakat novinarima nakon susreta predstavnika palestinskih frakcija s predsjednikom Mahmudom Abasom u Gazi. "Palestinci iz pojasa Gaze, Zapadne obale i istočnog Jeruzalema moraju sudjelovati na izborima", istaknuo je Erakat. Dodao je da je Abas zatražio od različitih palestinskih oružanih skupina da u interesu palestinskog naroda nastave poštivati primirje koje su proglasili u ožujku.

BOGOTA

Marksistički pobunjenici ubili su u utorak 24 kolumbijska vojnika poslana da pomognu pri uništavanju nasada koke u džunglama na jugu Kolumbije, priopćila je kolumbijska vojska. Skupina Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) napala je vojnike u blizini grada Vista Hermosa u pokrajini Meta, priopćio je glasnogovornik kolumbijske vojske. Pojedinosti o napadu još nisu dostupne no broj poginulih vojnika ovaj napad čini najgorim pojedinačnim incidentom otkako je predsjednik Alvaro Uribe preuzeo predsjedničku dužnost 2002. godine i obećao da će slomiti pobunjeničku vojsku FARC-a. FARC, koji broji 17.000 članova, bori se za uvođenje socijalističkog poretka u zemlji od 1964. godine i veliki dio novaca pribavlja trgovinom kokainom koji se proizvodi iz lišća koke.

SAO PAULO

Brazilska policija priopćila je da je postignut sporazum s pobunjenicima iz zatvora Urso Branco te da se očekuje skoro puštanje oko 200 talaca koje zatvorenici drže od Božića. Pobunjeni zatvorenici traže povratak svog vođe Ednilda Paula Souze u taj zatvor. Souza je prije dva tjedna pobjegao, ali je uhvaćen i premješten.

Pobunjenici su za taoce uzeli rođake i prijatelje zatvorenika koji su na Božić došli u posjet zatvorenicima.

Policijski izvori tvrde da će Souza biti vraćen u Urso Branco, a o drugom zahtjevu, micanju s dužnosti kod pobunjenih zatvorenika nepopularnog javnog tužitelja, policija se nije izjasnila. Također, policija nije potvrdila vijest lokalne novinske agencije Agencia Estado, koja navodi da je prema izvorima iz vodstva pobunjenika, u sukobima s policijom poginulo 17 zatvorenika.

TOKYO

Gotovo tri četvrtine Japanskih birača želi povlačenje japanskih vojnika iz Iraka u narednih šest mjeseci, pokazuje istraživanje japanskog poslovnog dnevnika Nihon Keizai Shimbun. Blizu trideset posto ispitanika u tom istraživanju smatra da Japan treba svoje vojnike povući odmah, a 46 posto traži povlačenje u prvoj polovici 2006. godine. Samo 11 posto anketiranih smatra da japanske trupe u Iraku trebaju ostati sve dok Sjedinjene Američke Države ne povuku svoje postrojbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙