FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Hrvatska nacionalna manjina može isticati svoje simbole

SUBOTICA, 29. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska nacionalna manjina uSrbiji od prošloga tjedna može isticati svoje nacionalne simboletijekom nacionalnih i državnih praznika, kao i na manifestacijama kojeorganizira ova zajednica, izjavio je u četvrtak predsjednik Hrvatskognacionalnog vijeća u SCG Josip Pekanović.
SUBOTICA, 29. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska nacionalna manjina u Srbiji od prošloga tjedna može isticati svoje nacionalne simbole tijekom nacionalnih i državnih praznika, kao i na manifestacijama koje organizira ova zajednica, izjavio je u četvrtak predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG Josip Pekanović.

Odluku o upotrebi ovih simbola usvojena je na sjednici Savjeta za nacionalne manjine Srbije krajem prošlog tjedna u Beogradu.

"Za pripadnike ove zajednice odluka je od velikog simboličkog značenja jer predstavlja još jednu potvrdu da je ova nacionalna manjina priznata", rekao je za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice Pekanović.

Zastava hrvatske manjine, uz državnu, istaknuta je u skupštini općine Subotica, a koristili su je na svojim manifestacijama Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i HKPD "Vladimir Nazor" u Somboru.

Grb hrvatske zajednice je povijesni hrvatski grb u obliku štita, ali za razliku od grba Republike Hrvatske iznad štita nema krune s pet šiljaka, a po ovom grbu razlikuje se i zastava Hrvata u SCG od one koja predstavlja Republiku Hrvatsku.

Na istoj sjednici usvojeni su simboli mađarske, bošnjačke, kao i bunjevačke manjine, koja negira svoje hrvatsko podrijetlo.

Pekanović je odluku da se usvoje i nacionalni simboli Bunjevaca prokomentirao kao "apsurdnu situaciju u kojoj jedna etnička skupina iza koje ne postoji ni država ni većinska nacija pod tim imenom ima sada obilježje i grb".

Ističući kako nisu postojali zakonski mehanizmi da se to ospori, predsjednik HNV-a je rekao kako vjeruje da će to biti riješeno kada zajednica Hrvata-Bunjevaca ponovno bude ujedinjena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙