FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Bog u djelima hrvatskih pisaca"

DUBROVNIK, , 12. siječnja 2006. (Hina) - U sklopu prve tribine "Ususretsv. Vlahu", koju tradicionalno svake godine organizira Biskupskiordinarijat Dubrovačke biskupije, večeras je u samostanu sv. Klarepredstavljena knjiga "Bog u djelima hrvatskih pisaca" dr. DrageŠimunđe.
DUBROVNIK, , 12. siječnja 2006. (Hina) - U sklopu prve tribine "Ususret sv. Vlahu", koju tradicionalno svake godine organizira Biskupski ordinarijat Dubrovačke biskupije, večeras je u samostanu sv. Klare predstavljena knjiga "Bog u djelima hrvatskih pisaca" dr. Drage Šimunđe.

Osim autora, knjigu su predstavili akademik Luko Paljetak i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu Marinko Vidović.

Kako je prigodom predstavljanja istaknuto, riječ je o knjizi koja je izašla u izdanju Matice hrvatske u dva dijela, a u njoj je zastupljeno 26 hrvatskih pisaca 20. stoljeća, među kojima su S. S. Kranjčević, Miroslav Krleža, Vladimir Nazor, Ivo Andrić, Milan Begović i Petar Šegedin.

Dvadeseto stoljeće u Hrvatskoj autor, s obzirom na zastupljenost Boga u djelima hrvatskih pisaca, dijeli na četiri razdoblje - dva u prvoj polovici i dva u drugoj polovici stoljeća.

Autor vrlo vješto otkriva iskaze vjere i nevjere hrvatskih autora i studije korisne za uočavanje religioznog fenomena u našem životu, te uspijeva zorno prikazati koliko je naše podneblje nabijeno teološkim nabojem te kako ni hrvatski pisac ne može zaobići tu religioznu dimenziju, istaknuo je, među ostalim, u prigodi predstavljanja knjige.

U prigodnom programu sudjelovali su don Bernardo Pleše, don Ivica Pervan, te učenice Klasične gimnazije Dubrovnik Doris Skaramca i Ana Benić.

Autor Drago Šimunđa objavio je 12 knjiga, a poznat je kao prevoditelj i priređivač znanstvenih radova, dobitnik više nagrada i priznanja, a od 1967. do 2001. radio je kao profesor u splitskoj Klasičnoj gimnaziji "Don Frane Bulić".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙