FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HLJK: prijenos Gradske ljekarne na holding - nezakonit

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska ljekarnička komora (HLJK)pozvala je danas u pismu ministra zdravstva Nevena Ljubičića daspriječi namjeru Poglavarstva grada Zagreba da se prenese vlasništvoGradske ljekarne Zagreb na novosnovan holding, ocijenivši da bi tobilo nezakonito.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) pozvala je danas u pismu ministra zdravstva Nevena Ljubičića da spriječi namjeru Poglavarstva grada Zagreba da se prenese vlasništvo Gradske ljekarne Zagreb na novosnovan holding, ocijenivši da bi to bilo nezakonito.

Poglavarstvo je 12. siječnja donijelo Zaključak s prijedlogom Gradskoj skupštini da donese Zaključak o prijenosu osnivačkih prava ustanove Gradske ljekarne Zagreb s grada Zagreba na trgovačko društvo Gradsko komunalno gospodarstvo d.o.o. (GKG).

HLJK smatra "taj postupak nezakonitim i nedopustivim" te predlaže da ministar zdravstva ne da suglasnost za taj postupak i mogući ugovor između grada Zagreba i GKG-a", da "taj postupak odmah odlučno obustavi" te da se "na hitnu sastanku dogovore o daljnjim potezima u sprječavanju provedbe Zaključka Poglavarstva".

Komora, uz ostalo, navodi da se u Zaključku kao pravni temelj za prijenos vlasništva navodi članak 40. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ali da on uopće ne uređuje to područje, nego samo govori tko može biti osnivač ljekarničke ustanove. HLJK ističe i da članak 207. toga zakona kaže da županijska poglavarstva mogu donijeti odluku o prijenosu osnivačkih prava nad općim i specijalnim bolnicama na gradove, tvrdeći da zakonodavac nije naveo ljekarničke ustanove.

Komora nastavlja da je po Zakonu o ljekarništvu jedini način privatizacije dijela ljekarničke ustanove privatizacija ljekarničke djelatnosti, a da u županijskom vlasništvu ostaje prostor i oprema koji se daju u zakup. Nadalje upozorava da grad Zagreb kao županija ne može prodati Gradsku ljekarnu, ali da bi se prijenosom vlasništva na holding mogla prodati bilo komu.

Zašto se, po zaključku Gradskog poglavarstva, želi racionalizirati poslovanje Gradske ljekarne i smanjiti financijske troškove te provesti racionalan postupak nabave, kad ta ustanova svake godine posluje sa znatnom dobiti, pita Komora i dodaje: "Ako su u sastavu holdinga javna trgovačka društva koja se bave komunalnim poslovima i djelatnostima, kako će taj holding racionalizirati nabavu lijekova i medicinskih proizvoda za ljekarne."

"U obrazloženju Poglavarstva među ostalim se navodi da će trgovačka društva u holdingu moći jedna drugima posuđivati novac bez uzimanja zajmova. Imajući to u vidu, bilo bi mnogo bolje da ta društva posuđuju novac Općoj bolnici "Sveti Duh", koja godinama posluje s gubitkom, a ne da se u holding uključuje ljekarnička ustanova koja posluje dobro i i s dobiti", stoji, među ostalim, u pismu HLJK ministru Ljubičiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙